Európában az Acer lenyomta a HP-t

A notebookok iránti tartósan erős kereslet miatt – amelynek extra lendületet adott az új termékkategória, a netbook minden várakozást felülmúló népszerűsége – egészségesen, 27 százalékkal nőtt az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló ún. EMEA régióban a számítógépek forgalma. Itt az IDC előzetes adatai szerint a szeptemberrel véget ért három hónapban 27,9 millió PC-t adtak el a gyártók.

A notebookok szegmensében a forgalombővülés 52 százalékos volt a tavalyi harmadik negyedévhez képest. „A mininotebookok az iskolakezdés idején valósággal robbantottak. Az IDC becslése szerint e termékkörből a harmadik negyedévben több mint 2 millió darab fogyott az EMEA régióban” – idézi a piackutató közleménye Morvay Esztert, a jelentést készítő egyik elemzőt. Aki szerint e gépek forgalmát az is növelte, hogy sok országban a hagyományos csatornák mellett a mobilinternet-csomagokhoz kapcsolva is kínálják őket. Ebből főleg az Asus és az Acer profitált, e két gyártó együtt a netbookpiac 80 százalékát uralja. A verseny azonban tovább élesedik majd a negyedik negyedévben, amikor újabb gyártók szállnak be, és a szegmens darabszám szerinti forgalma elérheti majd a 4 milliót is – mondta Morvay.

Az IDC úgy látja, hogy az Európába októberben begyűrűzött pénzügyi krízis potenciális negatív hatásait a keresletre ellensúlyozni fogja a netbookok népszerűsége, ezért legalábbis darabszámban nem kell visszaesésre számítani 2009-ben sem. Az árverseny és a valutaárfolyamok ingadozása ugyanakkor több gyártó árbevételét és nyereségét is apaszthatja majd.

Jön a tajvani veszedelem

Ami a gyártók rangsorát illeti: története során először az Acer lett a piacvezető a régióban, megelőzve a HP-t. A legnagyobb növekedést azonban az Asus érte el: az ugyancsak tajvani vállalat leginkább az Eee PC kedveltségének köszönhetően tudta 156 százalékkal növelni forgalmát, és ugrott fel ezzel a toplistán a negyedik helyre.

A teljes rangsort és az értékesítési számokat az alábbi táblázat mutatja be:


Azóta történt

Előzmények