Számháborúzik a riválisaival az Asus

Az Asustek Computer nemrég arról adott hírt, hogy a forgalmazott termékek darabszáma alapján a notebookok és az alaplapok piacát is vezeti Oroszországban, két ugyancsak tajvani riválisa azonban vitatja az állítás, illetve a közölt számadatok valódiságát – derül ki a DigiTimes híréből. Az Asus a GfK adataira hivatkozik, melyek szerint a noteszgépek szegmensében – az Acert megelőzve – 25 százalékos részesedéssel állt az első helyen az idei első és második negyedévben egyaránt. A piackutató ráadásul azt prognosztizálja, hogy a vállalat részesedése még az év vége előtt 30 százalék fölé kúszik.

Az Asustek állítja: az első félévben 400 ezer noteszgépet adott el az orosz piacon, majd a harmadik negyedévben – az Eee PC helyi premierjét követően – 552 ezret, és az idén a forgalom elérheti az 1,3-1,45 millió darabot. Emellett – mondja a cég – mind az alaplap-, mind pedig a videokártya-piacot vezeti 60, illetve 35 százalékos részesedéssel. Oroszországban egyelőre a PC-piacon még a desktop a domináns, az eladott számítógépek 75 százaléka asztali gép, de a notebookszegmens jóval gyorsabban bővül: itt jövőre 60 százalékos növekedést várnak, szemben a desktop 20 százalékával.

Az adatokra reagálva a rivális Acer a Gartner számait citálta, melyek szerint saját részesedése az első félévben 26-27 százalék körül mozgott, miközben az Asusteké csak 22 százalék volt, magyarán az utóbbi nem piacvezető, csupán második. A Gigabyte pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az alaplappiacon az Asus részesedése nem 60 százalék, hanem inkább 40 közelében jár, ez az érték pedig nem sokkal több, mint a Gigabyte 35 százaléka, és – állítják– az év végére ez a különbség is el fog tűnni.

Azóta történt

Előzmények