Mi lesz a Fujitsu Siemensszel?

Folyamatosan egyeztet a Fujitsu Siemens jövőjéről a vegyes vállalatot egyenlő arányban birtokló japán Fujitsu Ltd. és a Siemens AG. A nyáron a sajtó megszellőztette, hogy az átszervezés alatt lévő német tulajdonos ki akar szállni, ami miatt bizonytalanná válhat a PC-gyártó jövője. Most egy helyi lap újabb információkat közölt a tárgyalásokról.

Ezek szerint a Siemens valóban szabadulna részesedésétől, és azt partnerének, a Fujitsunak adná el. A japán vállalat aztán leválasztaná és értékesítené az otthoni felhasználókat kiszolgáló üzletágat, és csak a vállalati bizniszt tartaná meg – írja az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva az Euro am Sonntag. A lap szerint a fogyasztói divízió iránt a kínai Lenovo is érdeklődik.

A Fujitsu Siemens csupán azt erősítette meg, hogy a vegyes vállalat jövőjéről folynak tárgyalások, részleteket azonban nem közöltek. A Siemens nem kívánta kommentálni a német lapértesülést.

Nehéz helyzetben

Bernd Bischoff
Bernd Bischoff

Az elsősorban az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló úgynevezett EMEA régióban érdekelt Fujitsu Siemens Computerst 1999-ben alapította a Fujitsu és az egykori Siemens Nixdorf. A tíz évre kötött társulási szerződés jövőre jár le, de újabb öt évvel automatikusan meghosszabbodik, ha az idén egyik fél sem jelzi kiszállási szándékát. A feleknek elővásárlási joga van a másik tulajdonrészére.

Júliusban több hírügynökség és gazdasági lap is arról írt, hogy a megvesztegetési botrányok és a világgazdasági lassulás révén is meggyengült Siemens ki akar hátrálni. Peter Löscher, a német ipari konglomerátum első embere – aki éppen a nyáron jelentett be egy jelentős, közel 17 000 dolgozót érintő leépítési programot – korábban azt mondta, hogy elégedetlen a Fujitsu Siemens pénzügyi teljesítményével.

A Fujitsu Siemens elnök-vezérigazgatója, Bernd Bischoff viszont kiállt a cég mellett, és rámutatott, hogy az 1,7-2 százalékos értékesítési nyereségével kifejezetten a jól teljesítők között szerepel a szektorban. A vállalat a tavalyi évet 105 millió euró adózás előtti profittal zárta, az idei üzleti évre pedig 105-200 milliót jelzett előre. Igaz, Bischoff a nyáron kénytelen volt elismerni, hogy a gyenge dollár és PC-árak csökkenése miatt a második negyedév „igen nehéz” volt, és emiatt veszélybe került e profitcélkitűzés elérése. A második negyedévben a cég a piacvezető pozícióját is elveszítette Németországban, helyére az Acer kapaszkodott fel.

Azóta történt

Előzmények