Az Apple is visszahívja a Sony akkumulátorait

Az Apple Computer Inc. bejelentette, hogy vissza fognak hívni 1,8 millió, a Sony által gyártott, a cég notebookjaihoz használt lítiumion akkumulátort, miután kilenc túlmelegedéses esetről szereztek tudomást. A tegnap közzétett nyilatkozat azt jelenti, hogy ez lesz a második legnagyobb visszahívás az amerikai elektronikai ipar történetében – az első helyen továbbra is a Dell akciója áll, melynek keretében nemrégiben 4,1 millió hasonló, ugyancsak a Sony által készített akkumulátort hívtak vissza.

Az Apple képviselője azt állítja – akárcsak a Dell vezetői –, hogy nem tartanak „jelentős” gazdasági következményektől. A Sony azonban – megtörve az elmúlt napok hallgatását – a két visszahívás költségeit 172 és 258 millió dollár közötti összegre becsüli. A bejelentés hírére az értékpapírok piaca is élénken reagált; pénteken, helyi idő szerint kora reggel a tokiói tőzsdén több mint három százalékot estek a Sony részvényei, majd rövid emelkedés után 5020 jenen állapodtak meg.

Most már jól látható, hogy az akku-ügy a Sony problémája – értékelte a helyzetet Tim Bajarin, a Creative Strategies vezető elemzője. Felhívta a figyelmet arra a különbségre is, hogy míg a Dell által készített laptopok esetében legalább hat tűzesetről is beszámoltak, az Apple gépeit illetően „csak” túlmelegedésről van szó. A tényleges káresetekről egyébként ellentmondóak a beszámolók; a Dell úgy nyilatkozott, hogy valóban hat túlmelegedésről van tudomásuk, de károsodásról nem szólnak a jelentések, míg amerikai fogyasztóvédelmi szakemberek az Apple készülékeivel kapcsolatban is két kisebb tűzesetről adtak hírt.

A visszahívási akciók most már hatmillió, a Sony által gyártott lítiumion akkumulátort érintetnek, de valószínűsíthető, hogy az ügynek még nincs vége, mert a japán cég a világ minden tájára, számtalan hordozható elektronikai termékhez szállít ilyen típusú energiaforrást. A Sony bejelentése szerint ennek ellenére sem terveznek újabb visszahívásokat.

Az amerikai fogyasztóvédelmi szövetség szerint az Apple által visszahívott akkuk közül 1,1 milliót az Egyesült Államokban, 700 000-et pedig külföldön értékesítettek. „A legfontosabb törekvésünk jelenleg az, hogy visszahívjuk, és díjmentesen kicseréljük az érintett akkumulátorokat” – közölte Steve Dowling, az Apple szóvivője. Nyilatkozata szerint a botrány a Sonyra vet rossz fényt. A potenciálisan veszélyes akkuk az Apple 2003 októberétől 2006 augusztusáig forgalmazott iBook G4-es és a PowerBook G4-es laptopjait érintik. Azok az Apple notebookok, melyeket az Intel mikroprocesszoraival gyártanak, a cég képveselője szerint teljesen veszélytelenek. A mostani visszahívást korábban megelőzte egy hasonló, kisebb volumenű akció: az Apple ugyanezen géptípusait érintő visszahívást a 2004 októbere és 2005 májusa között értékesített notebookok LG Chem gyártmányú akkumulátorai miatt kellett elrendelni.

Azóta történt

Előzmények

  • A tűz csiholói – dagad az akku-botrány

    Az Amerikai Fogyasztóvédelmi Hatóság tovább vizsgálódik a tűzveszélyes akkumulátorok ügyében, mert a Sony nem csak a Dellnek szállított belőlük.

  • A Sony nem hagyja magára a Dellt

    A visszahívott akkumulátorok gyártója, a japán Sony elismeri felelősségét, ám a cég vezetői túlzottnak tartják a hibás alkatrészekkel kapcsolatos aggodalmakat.

  • Dell: Tűz van, babám!

    Több mint négymillió, potenciálisan tűzveszélyes akkumulátor visszahívásáról döntött a Dell.