Update: A Toshiba mellett a Fujitsu is visszahívja akkujait!

A Toshiba képviselői ma bejelentették, hogy csatlakoznak a Dell notebookjai kapcsán felszínre került visszahívási folyamathoz. Alig maradt idő, hogy a fogyasztók megemésszék azt, hogy egy újabb gyártó kéri vissza a potenciálisan tűzveszélyes akkumulátorokat, már itt az újabb visszahívási ügy: a Toshiba sem vállalja, hogy gépeiben olyan akkuk maradjanak, melyek veszélyeztetik a felhasználókat. A japán cég ma bejelentette, hogy 830 000 Sony akkumulátort hív vissza. A cég hivatalosan még nem jelentette be, hogy mely modelleket érinti a visszahívás, de sajtóértesülélek a következő termékeket veszik számba: Satellite T10, T11, T12, T20, A50; Tecra M3, M4, M5, M7, S3; Portege S100, M300, M400, M500; Dynabook SS LX, L10, L11, M10, M11, M35, MX, MXW; Dynabook R10; Dynabook TX/2, TX/3, TX4; Qosmio G30, F30.


Ahogyan ma hírül adtuk, csütörtökön a Lenovo és az IBM is visszarendelt körülbelül félmillió akkut, miután egy ilyen eszköz okozott tüzet a Los Angeles-i reptéren. Erre a hírre a Sony részvényei 0,8 százalékot estek, ám a Toshiba bejelentése a tokoiói tőzsdei zárás után történt, ezért az esemény gazdasági hatása feltehetően csak holnap lesz észlelhető. A Sony vezetői bejelentették, hogy részt vállalnak a minden, az akkumulátorok cseréjét illető kártalanításból, arról azonban nem nyilatkoztak, hogy ez pontosan mekkora összeget jelent. Annyit lehet tudni, hogy az augusztusi eset után (amikor a Dell és az Apple gépeit érintette a visszahívás) a Sony 170 és 255 millió dollár közötti összeget áldozott a kártérítésre.

Az érintett PC-gyártók az események kapcsán mégis úgy nyilatkoztak, hogy a sajnálatos események ellenére is kitartanak a Sony mellett, melyet a világ legjobb akkumulátor-gyártójának tartanak.

Update!!!

A Toshiba közleménye után néhány órával a Fujitsu Siemens is bejelentette, hogy visszahívja 19, Sony akkut használó modelljének energiaforrását, de az érintett gépek pontos típuslistáját és számát még nem hozták nyilvánosságra.

 

Azóta történt

Előzmények