Az új ausztrál szerzői jogi törvény a felhasználók érdekeit nézi

Philip Ruddock ausztrál igazságügyi miniszter bejelentése szerint most már szinte bizonyos, hogy januárban életbe lép a szerzői jogról szóló új törvény, pontosabban törvénymódosítás, melynek legfőbb célja, hogy a vétlen felhasználókat semmilyen módon ne kriminalizálják, tehát ne váljanak elkövetővé. A 2006-os törvény (Copyright Amendment Bill 2006) néhány módosítás után elfogadtatott a szenátusban pénteken, s most visszakerül a képviselőházba megerősítésre.

A törvénymódosítás előtt – ahogy szakértők figyelmeztettek erre – egy iPod, egy kamerás mobil vagy egy DVD-felvevő birtoklása a törvény szövege szerint börtönbüntetést vagy súlyos pénzbírságot vont volna maga után. Brian Fitzgerald, a queenslandi egyetem technológiai intézetének professzora szerint az új rendelkezések gyakorlatilag az összes ilyen eszközt birtokló ausztrál állampolgárt felmentik a bűntény elkövetése alól. S hiába volt az érdekelt ipari vállalkozások egyöntetű felháborodása, az igazságügy-miniszter javasolta a törvénymódosítást. Véleménye szerint az új rendelkezések tiszta helyzetet teremtenek a hordozható zenelejátszók s hasonló technológiák területén, mert megengedik a zenemásolást, a tévé- vagy rádióműsorok szabad rögzítését és ezek használatát. Az új törvény eltörli a tettenéréskor kiszabható pénzbüntetést, és a nem tudatosan, nem a szerzői jog szándékos megsértését célzó tevékenységek végzését megengedi az állampolgárok számára. Ugyanakkor a korábbi szigorúságával sújt le azokra, akik kereskedelmi célból készítenek másolatokat.

Dale Clapperton, a nonprofit Electronic Frontiers Australia (EFA) alelnöke, aki korábban sokat kritizálta a törvényalkotási folyamatot, most lelkesen üdvözölte a változásokat, mondván, hogy végre nem tekintik az átlagpolgárt – aki csak használja a mindennapi technológiákat – bűnözőnek.

Azóta történt

Előzmények