Csak egy maradhat: kémprogramok egymás ellen

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center hírlevelében hívja fel arra a figyelmet, hogy a szeptemberben leginkább fertőző trójai a FakeAlert nevű kémprogram volt, amely hamis biztonsági riasztást ad gépünkről, s olyan ál-biztonsági programok telepítését javasolja, amelyek segítségével hackerek átvehetik az irányítást számítógépünk felett. A gyanútlan felhasználókat könnyen megtévesztik ezek a hamis antivírus programok, hiszen a mai ál-antivírusok a megszólalásig hasonlítanak a valódi vírusirtókhoz. „Az ál-antivírusokat azért töltik le ilyen sokan, mert ingyenesnek vagy nagyon kedvező árúnak tüntetik fel őket, és sok otthoni felhasználó nem szeretne többet áldozni számítógépe biztonságára” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója.

A FakeAlert szeptemberben átvette a vezetést a sokáig a legtöbb fertőzést okozó Zlob.Media Codectől. Sajnos, ezzel nem lett kevesebb a magukat különböző audio- és videofájlok lejátszásához szükséges kodekeknek feltűntető programok által okozott fertőzések száma: majdnem egy évvel a Zlob.Media Codec megjelenése után a NewMediaCodec álcázza magát Windows Media Player frissítésnek, s ezzel egyből a Sunbelt kémprogram-toplista 6. helyére ugrott fel.

A szeptemberi toplista másik újdonsága a 8. helyre kerülő Command Service nevű káros alkalmazás, amely megpróbál eltávolítani minden más adware programot, s egyedüli hirdető szoftverként „uralja” a gépünket, vagyis internetes szörfözés közben jelenít meg hirdetéseket. A Command Service újdonsága abban rejlik, hogy a felhasználó külön értesítése nélkül eltávolíthat, letilthat vagy működésképtelenné tehet más adware alkalmazásokat – s mindezt a végfelhasználói szerződésben is feltűnteti, vagyis a gyanútlan felhasználó maga engedélyezi – legalizálja – a Command Service működését. A többi káros alkalmazáshoz hasonlóan a Command Service is más, hasznosabb szoftverrel vagy termékfrissítéssel együtt települhet fel.

A szeptemberi kémprogram-toplista 10. helyén egy régi „ismerős” található, mivel ismét feltűnt a WinAntiVirusPro, amely egy teljes biztonsági palettát – tűzfalat, pop-up blokkolót és antivírus programot – kínál, pedig valójában itt is egy ál-antivírusról van szó.

Azóta történt

Előzmények