Filléres Skype-megoldás mobiltelefonra

A norvég IPdrum cég kedden Londonban bejelentette, hogy világszerte megkezdi a forgalmazását annak a kábelnek és a hozzá tartozó szoftvernek, amely a Skype kedvező árú VoIP-szolgáltatását hagyományos mobilhálózatokon is lehetővé teszi.

A kifejező nevű Mobile Skype Cable használatához két mobiltelefonkészülékre van szükség. Az egyik, a saját számítógépünkhöz csatlakoztatott mobil lehet bármilyen régi, kiszolgált típus – bizonyára sok háztartásban akad ilyen –, ennek feladata mindössze annyi, hogy egyfajta gatewayként működve átjárhatóvá tegye a Skype-hívások számára a mobilhálózatot. Innentől kezdve pedig a másik, magunknál hordott telefonnal bármikor fogadhatunk vagy kezdeményezhetünk VoIP-alapú hívásokat.

A vezeték nélküli szabadság eddig sem volt összeegyeztethetetlen a Skype-pal, hiszen a kéziszámítógépeken és okostelefonokon futtatható volt a program, és az internet-elérés is adott volt. Az IPdrum Mobile Skype Cable abban hoz újdonságot a fenti módszerhez képest, hogy a hagyományos mobilhálózaton kommunikál, így felhasználójának nincs szüksége arra, hogy hotspotokra vadásszon a WiFi-összeköttetéshez. Ráadásul, mivel csak a két mobilkészülék közötti kommunikációért kell fizetni – amely hálózaton belül általában minden szolgáltatónál nagyon kedvező –, még olcsóbb is lehet, mint a telefontársaságok internet-adatforgalomért felszámított díjai.

Induló költségként persze ott van a Mobile Skype Cable megvásárlása – ennek jelenleg kapható két típusához, a Nokia és Sony Ericsson telefonokhoz való kábelekhez 70 dollárért (14 ezer forint) lehet hozzájutni. A kiegészítők akár online is megrendelhetők a forgalmazó IPdrum weboldaláról (ugyanitt tájékozódhatunk a támogatott készüléktípusokról is).

Azóta történt

Előzmények