Hiller megaszerződést kötne a Microsofttal

Márciusban lejár a magyar állam és a Microsoft szerződése, amely a felső- és középiskolai oktatásban résztvevők számára biztosítja az amerikai szoftvervállalat Windows operációs rendszereinek és irodai szoftvercsomagjának legális használatát. A megállapodást az Orbán-kormány hozta tető alá, majd a szabad demokrata vezetésű egykori informatikai tárca 2005-ben újabb három évre meghosszabbította. Amint nemrég kiderült, erre az újabb etapra 5,2 milliárd forintot költött az állam.

Az informatikai tárca feladatkörét megöröklő Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM) márciusig kell eldöntenie, hogy továbbviszi-e a jelenlegi konstrukciót, vagy esetleg részben, netán teljesen szakít a Microsofttal. Az Index úgy tudja, hogy a szaktárca drágállja az eddigi szerződéseket, és ha csak korlátozottan is, de a piacnyitás felé szeretne elmozdulni. Testvérlapunk értesülései szerint a nyitás első lépésben mindössze azt jelentené, hogy a Novell Linux-disztribúcióit is felvennék a kínálatba, azaz egy helyett két gyártó termékei közül választhatnának a tanárok és a diákok.

De könnyen lehet, hogy ebből a fontolva haladó tervből sem lesz semmi, közbeszólhat ugyanis a szocialista vezetésű oktatási tárca, amely – az Index információi szerint – egyáltalán nem támogatja a Microsoft hegemóniájának megtörését. Sőt, Hiller István a szerződés kiszélesítését javasolja, hogy az beleolvadjon az államigazgatási intézmények és az önkormányzatok számára kiírt tenderekbe. Ezzel a megállapodás értéke 12-15 milliárd forintra nőhetne, és az üzlet kikerülne az SZDSZ-es GKM hatásköréből.

Próbálj meg szakítani!

A szoftvervállalathoz fűződő kapcsok meglazítása egyébként azért sem egyszerű, mert a licencszerződés szerint az oktatásban használt Windowsok és Office-ok csak addig használhatók legálisan, amíg a szerződés él. Ha azt nem hosszabbítják meg, a már megszokott operációs rendszert és programokat el kell távolítani a gépekről, mert aki ezt nem teszi meg, illegális szoftverhasználóvá válik.

Az Index hírének megjelenését követően kikerült az internetre egy tiltakozó felhívás is. Ebben egyebek mellett azt írják, hogy a Hiller-javaslat „az ország végleges szoftverfüggőségét okozza, örökre a Microsofthoz láncolja a kormányzatot és a hazai kereskedelmet, a szabad szoftverválasztás és reál informatika tanulási lehetőségétől, jogától fosztja meg az állampolgárokat.”

Azóta történt

Előzmények