Az IBM forráskódokat ad ki Kínának

Az IBM beleegyezett abba, hogy bizonyos feltételekkel átadja egyes termékeinek forráskódját a kínai kormánynak, hogy azok megvizsgálhassák őket – írja belső forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal.

A megállapodásban kikötötték, hogy a kínai ipari és információtechnológiai minisztérium képviselői egy ellenőrzött helyen (egy zárt szobában) átnézzék a kódokat, de azokat nem szabad onnan kivinni. A részletekről még nem született egyezség, így azt nem tudni, hogy a kínaiaknak mennyi idejük lesz az ellenőrzésre, és az sem ismert, hogy az IBM mely termékeiről van szó. Az érintettek egyelőre még nem kommentálták a híreket.

A külföldi szoftverek megbízhatatlanságát, a lehetséges ipari és egyéb kémkedést a Snowden-botrány kipattanása óta kampánytémaként használó kínai kormány már jó ideje előállt ilyen követelésekkel, és helyi források szerint ultimátumot adtak az amerikai vállalatnak: megvonják az IBM terjeszkedésének támogatását, ha nem kapják meg a forráskódokat.

A lépés egész biztosan gazdasági és politikai konfliktusokhoz fog vezetni. Egyrészt, mert az Obama-kormányzat minden erejével a kínai terjeszkedés ellen lép fel, jó részt a legnagyobb gazdasági versenytársnak tartják Kínát, másrészt azok az amerikai technológiai cégek sem fognak örvendezni, akik úgy vélik: hiába első számú cél a hatalmas kínai piacra való bejutás és ott a terjeszkedés, kényes ipari adatokat átadni túl nagy kockázat, és az ellenállási egységfront megtörésének fogják tartani az IBM kiegyezését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények