Ingyen tárhelyet ad a Google?

Több lap is megszellőztette már a közelmúltban azt a meg nem erősített információt, hogy a Google nemsokára, hónapokon belül új vállalkozást indít, az online tárhely-szolgáltatást; pontosabban bővíti a jelenleg is meglévő lehetőségeket, s egy olyan szolgáltatás indulhat el, melynek segítségével az otthoni gép merevlemezéről szinte mindent el lehet majd érni az interneten keresztül. Úgy tűnik, mind valószínűbb, hogy így is lesz, mivel tegnap egy riport jelent meg a Wall Street Journalban, ahol egy nevét nem vállaló informátor megerősítette az értesülést. A nyilatkozó nem tudja, hogy mekkora mértékben, de lesz ingyenes tárhely, amelyet aztán bérleti díj fizetésével lehet majd bővíteni.

Az újságírók által megkeresett szóvivő nem kommentálta a hírt, de azért sokat mondóan kijelentette, hogy a tárolás roppant fontos része a webes szolgáltatásoknak, mind az üzleti, mind a magánszférában.

Habár az online elérhető saját tartalom és az ingyenes Google-tárhely még csak pletyka, de több komoly érv szól amellett, hogy valóban lesz ilyen szolgáltatás.

A Google gőzerővel nyomul az online irodai szolgáltatások piacán, s jelentős piaci szereplő az elektronikus levelezés területén is, hogy a keresőt most ne is említsük. Mindezek a szolgáltatások természetes módon vetik fel a mind nagyobb tárhely-igényt, lépniük kell ebbe az irányba, s az otthoni adatok online elérhetősége roppant vonzó lehet az átlag fogyasztó számára – még akkor is, ha egy ilyen szolgáltatás fel fog majd vetni bizonyos adatbiztonsági és szerzői jogi aggályokat . Arról is biztos tudomásunk van, hogy a Google az elmúlt egy-két évben gőzerővel épít a világ minden táján hatalmas adatközpontokat, melyeket nyilvánvalóan nem csak a kereső kiszolgálására fognak használni. Emellett a Google tőkéje és infrastruktúrája lehetővé teszi, hogy a jelenlegi áraknál olcsóbban kínáljon tárhelyeket – ha a piac rákényszeríti. S végül, de nem utolsósorban, az online piacon mind aktívabb Microsoft is lépett e területen: a nyáron indították el a Windows Live SkyDrive-ot, s az Office Live Workspace is kínál hasonló lehetőséget.

Azóta történt

Előzmények