Az Intel kiszállt

Bár a tények azt mutatták, hogy inkább kerékkötője, mint lelkes támogatója volt az ún. százdolláros laptop felfuttatásának, az Intel tagja volt a gép és a hozzá kapcsolódó oktatási program mögött álló Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) alapítvány felügyelőbizottságának. Mostanáig. Tegnap a legnagyobb processzorgyártó hivatalosan is szakított az – egykor – ambiciózus programmal. Az időzítés bizonyára nem véletlen: a felek a néhány nap múlva kezdődő Consumer Electronics Show (CES) kiállításon tervezték bemutatni a XO laptop Intel chipre épülő változatát. Ebből azonban már nem lesz semmi.

Az Intel még júliusban állt be az OLPC támogatói közé. A vállalat a felügyelőbizottsági tagság mellett anyagi és technikai támogatást is ígért a projektnek, de közben tovább folytatta a saját fejlesztésű konkurens termék, a Classmate PC kampányát. Emiatt a XO ötletgazdája, Nicholas Negroponte többször is élesen bírálta a céget. Hiába. Mivel az Intel-masina tényleg erősebb, mint az OLPC terméke, sikerült meggyőzni Negroponte több reménybeli ügyfelét – többek között Líbiát, Nigériát és a Pakisztánt –, hogy inkább azt vegyék.

Az AP beszámolója szerint a hivatalos szakítás hátterében is ez állt. „Az OLPC azt kérte az Inteltől, hogy hagyjon fel a rivális platformok, így a Classmate PC, támogatásával, és kizárólag az OLPC termékére koncentráljon. Végül úgy döntöttünk, ezt a kérést nem teljesíthetjük” – mondta a vállalat szóvivője, Chuck Mulloy, aki egyben tagadta, hogy a döntésben szerepet játszott volna az, hogy a XO laptopba a rivális Advanced Micro Devices processzora került. Az Intel szerint – tette hozzá – e piacon is szükség van többféle alternatívára.

Mikor 2005-ben a davosi Világgazdasági Fórumon meghirdette, majd nem sokkal később az ENSZ csúcstalálkozóján be is mutatta százdolláros laptop néven ismertté vált – jelenleg 188 dollárért gyártható – hordozható számítógépét és ambiciózus oktatási programját, Nicholas Negroponte még úgy számolt, hogy 2008 végéig a zöld masinából közel 150 millió darabot juttatnak majd el a fejlődő országok diákjaihoz. Ettől a célkitűzéstől ma fényévekre van az OLPC: csupán néhány ország rendelt a gépből, azok is jóval kevesebbet az eredetileg minimumként megjelölt egymilliós darabszámnál. A sikertelenséghez nagyban hozzájárult, hogy időközben a profitorientált nagyvállalatok is beszálltak a versenybe, így ma már éppen a piacot kitaláló alapítvány a leggyengébb szereplő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények