Szabadalmat sért a százdolláros laptop?

Újabb szög lehet a 2005-ben nagy reményekkel beharangozott, ám ma már elbukni látszó százdolláros laptop program koporsójába az a szabadalombitorlási per, melyet egy nigériai vállalkozás indított a minap az ötletgazda Nicholas Negroponte és az általa gründolt Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) alapítvány ellen. A cég azt állítja, hogy a zöld masinához szimplán ellopták az általuk fejlesztett többnyelvű billentyűzetet és az azt vezérlő szoftvert. Ezért kártérítést követelnek, és kérik a lagosi bíróságtól a jogsértő termék gyártásának és forgalmazásának betiltását.

Amint a vállalkozás, a Lagos Analysis (Lancor) vezetője, Ade Oyegbola az ügyről részletesen beszámoló Boston Globe-nak elmondta: azért indították a pert Nigériában, mert a billentyűzet szabadalma ott van bejegyezve, de perelni fognak az Egyesült Államokban is. „Választhatják a helyes utat, hogy ti. leülnek velünk a licencdíjról tárgyalni, ahogy más vállalatokkal is tették, vagy be is fejezhetik” – nyilatkozta a lapnak.

Konyin


Feltűnő hasonlóság?

A kérdéses billentyűzetet hét évig fejlesztették – állítja Oyegbola – azért, hogy a nigériai nyelvekben és nyelvjárásokban használatos mellékjelek gépelését egyszerűbbé tegyék. Így szülték meg a négy Shift billentyűt tartalmazó Konyint, amelyen a két extra gomb segítségével gyorsabban lehet ékezeteket, hangsúlyjeleket fűzni a karakterekhez. A cégvezető szerint Negroponte tavaly nyáron vásárolt is két ilyen billentyűzetet tőlük. Mikor aztán a végül XO névre keresztelt laptopot idén januárban a Las Vegas-i CES szakkiállításon is bemutatták, feltűnt nekik, hogy a billentyűzete kísértetiesen hasonlít a Konyinra.

Oyegbola ez után felment az OLPC honlapjára, ahol megtalálta a klaviatúra tervrajzát is, amely szerinte majdnem teljesen azonos volt az ő termékükével. „Nem is próbálták takargatni, egy az egyben lemásolták” – mondja. Ezen túl a billentyűzetet vezérlő szoftvert is visszafejtették, majd a fejlesztők számára elérhetővé tették az oldalon. „Lenyúlták a kódunkat, és nyílt forráskódúként közzétették” – panaszolta a cégvezető.

Az OLPC egyelőre nem kommentálta a hírt. Egy írásos nyilatkozatban csupán annyit közöltek, hogy tiszteletben tartják a találmányokhoz fűződő jogokat, és tudomások szerint a XO laptopban alkalmazott minden technikai megoldás licencét vagy maguk birtokolják, vagy annak rendje és módja szerint megvásárolták.

A lagosi kormány egyébként korábban ígéretet tett az OLPC-nek arra, hogy vásárol a százdolláros laptopból, végül azonban egy rivális termék, az Intel által fejlesztett Classmate PC mellett döntött.

Azóta történt

Előzmények