Jogvédett tánc a YouTube-on - per lett belőle


Ric 1976-ban alkotta meg a koreográfiát

A szerzői jogi ügyekben általában a gyengébb fél mellé álló Electronic Frontier Foundation (EFF) most egy amatőr videós jogi képviseletét vállalta fel, akit egy tánc kapcsán vádolnak törvénysértéssel. Az EFF állítása szerint az érintett koreográfus keresete egyszerűen „abszurd”.

A jogsértéssel vádolt Kyle Machulis nemrég egy bulin készített egy ötperces videót, melyen a zenekar mellett a hallgatóság is látható volt, köztük egy pár, akik a koncerten az úgynevezett Electric Slide nevű stílusban táncoltak. Ezt az anyagot később feltöltötte a YouTube-ra, s az Electric Slide kitalálója, koreográfusa, Richard Silver itt látta meg a felvételt. Ő ezek után azonnal követelte a YouTube üzemeltetőitől a videó törlését. Ez meg is történt, s a videomegosztó oldal tulajdonosai figyelmeztető levelet is küldtek Machulisnek. Az EEF információi szerint Silver azért kérte a film törlését, mert nem akarja, hogy a tánc eltorzított formájában terjedjen tovább a világban. (A bonyolultnak nem igazán nevezhető tánc honlapján az érdeklődők megtalálhatják, a pontos lépéssorozat leírását, s emellett két videó is demonstrálja, melyek a szabályos mozdulatok. Itt derül ki az is, hogy 2004 óta szabadalom oltalmazza az Electric Slide-ot.)


Silver első licencszerződése az Oprah Winfrey Show-val
Forrás: www.the-electricslidedance.com

Az EEF úgy érvel, hogy Machulis felvétele az Amerikában használatos „fair use” hatálya alá esik, mely szabályozás bizonyos határok között megengedi a jogvédett alkotások felhasználását, ha azok oktatási vagy nem kereskedelmi célból történnek. Emellett kételyeiket fejezik ki azt illetően is, hogy vajon Silver valóban rendelkezik-e a tánc szerzői jogával, mert állításuk szerint egy tánc lépéseit nem lehet levédetni. Általánosságban extrémnek, a szerzői jogi törvénnyel való visszaélés mintapéldájának tartják az esetet.

Az EEF bizakodva tekint az eljárás végkimenetelére, mert úgy vélik, ha bebizonyosodik is, hogy Silver valóban jogtulajdonosa a táncnak, a fair use akkor is védi az amatőr videóst.

Azóta történt

Előzmények