Vége a szabad videofeltöltésnek


A kiadói szektor nyomásának végül is engedett a világ legnépszerűbb közösségi a oldala, a MySpace: ma bejelentették, hogy kísérleti jelleggel bevezettek egy olyan szűrőt, mely blokkolja a jogvédett videotartalmak feltöltését.

A MySpace a technológiát az Audible Magic Corp. nevű vállalattól licenceli, akik tavaly nyerték el a jogot, hogy olyan rendszert fejlesszenek, mely a videók digitális azonosítóit monitorozza, s összehasonlítja azt egy adatbázissal, majd vagy engedélyezi, vagy letiltja a az oldalon található mozgóképhez való hozzáférést vagy a feltöltést.

A rendszer jelenlegi állapotában a Universal Music Group anyagait védi, míg a digitális aláírással rendelkező Vivendi-termékeket engedélyezi – a cégek között megállapodásnak megfelelően. A MySpace vezetői azt nyilatkozták, hogy készek a többi médiavállalat rendelkezésére bocsátani a programot, amennyiben azok igénylik: „A MySpace biztosítani kívánja a lehetőséget a jogtulajdonosoknak, legyenek azok kis- vagy nagyvállalatok, hogy tartalmaikat kívánságuk szerint reklámozhassák vagy letilthassák közösségi oldalunkon” – nyilatkozta Chris DeWolfe, a MySpace egyik alapítója és vezetője. Az elnök-vezérigazgató ígéri, hogy – ha a program a leírásnak megfelelően működik – ezzel a módszerrel megszűnik az a lehetőség, hogy az egyszer letiltott tartalmat egy másik azonosítóval újra feltöltsék.

A most bevezetett rendszer iránymutató lehet a kiadók és a közösségi, videomegosztó oldalak számára, hiszen a legtöbbjük (például a YouTube is) jelenleg perben-haragban áll a egymással.

Azóta történt

Előzmények