Jönnek az energiatakarékos chipek az NVIDIA-tól

Az NVIDIA tegnap bejelentette, hogy a Transmeta energiagazdálkodási megoldásait tervezi felhasználni GPU-iban és hordozható eszközökbe szánt processzoraiban. A kaliforniai székhelyű cég LongRun2 néven ismert technológiája jelentős mértékben képes csökkenti a chipek fogyasztását. Az elsősorban grafikus processzorai által ismert NVIDIA 25 millió dollárt fizetett a LongRun2 licencéért, amely lehetővé teszi számára, hogy teljes termékportfóliójában használja azt. A PC World szerint a vállalat a nemrég bemutatott system-on-a-chip (SoC – azaz minden fontos vezérlőchipet integráló félvezetővel) megoldásában, a Tegrában is jó hasznát veheti a megszerzett technológiának.

Az Insight 64 elemzője úgy véli: valószínű, hogy az amerikai cég a klasszikus videokártyáinál is alkalmazza majd a LongRunt, mivel segítségével megelőzhető a chipek esetleges túlmelegedése. A cég éppen nemrég volt kénytelen elismerni, hogy egyes, notebookokba szánt chipjei a nem megfelelő tokozás miatt nem képesek elviselni a folyamatosan változó hőterhelést, és végül az anyagfáradás miatt működésképtelenné válnak.

Amint az ismert, a Transmeta volt az első olyan processzortervező vállalat, amely felismerte, hogy idővel a nagy fogyasztás válik majd a chipek teljesítménye növelésének gátjává. A vállalat ennek jegyében a lapkák fogyasztását csökkentő megoldásokat fejlesztett ki, melyet számos gyártó licencelt már, köztük az Intel – amely egy 250 millió dolláros egyezség részeként jutott a jogokhoz – és az AMD is.

Azóta történt

Előzmények