Jövőre indul a robotháború Angliában

A békés angol tájakon jövő nyáron két héten át „terminátorok” fognak vetélkedni egy kísérleti hadművelet keretében – adta hírül a BBC nemrég.

A brit védelmi minisztérium Grand Challenge nevű akciója során Wiltshire környékén önálló működésű robotokat fognak tesztelni, amelyektől a városi hadviselés forradalmasítását várják. Az előzetes teszteken 14 különböző csapatot választottak ki, például egy miniatűr helikoptert, illetve az általa irányított, emberek nélkül repülő harci eszközöket. „A technológia óriási szerepet játszik hadseregünkben. Gyakran ezen múlik, hogy akciónk siker vagy kudarc. Ennek az erőpróbának az a célja, hogy olyan félig önálló rendszerek jöjjenek létre, amelyek képesek észlelni, azonosítani, megfigyelni, illetve szankcionálni a városi környezetben fellépő fizikai fenyegetéseket” – nyilatkozta Lord Drayson, a védelmi beszerzések minisztere a győztes robotcsapatok megnevezésekor. A verseny első helyezettje a védelmi minisztérium által alapított új díjat, a Spitfire WWII vadászrepülő tervezőjéről elnevezett R. J. Mitchell-díjat kapja meg, s támogatást a további fejlesztéshez.


Copehill Down, a kísérleti terep

A versenyre 23 javaslat érkezett a különböző cégektől és kutatóintézetektől, s ezek közül a szervezők hatot találtak állami finanszírozásra érdemesnek, a maradék nyolc akkor indulhat, ha a magáncégek állják a költségeket. A 2008 augusztusában lezajló vetélkedést a Salisbury-síkságon, egy katonai oktatási központ, Copehill Down környékén rendezik majd meg, mivel itt található egy olyan modellezett városi környezet, melyet a hidegháború idején egy akkori kelet-német falu mintájára épített fel a hadsereg. A próbán négy kategóriában mérik össze tudásukat a robotok: robbanóeszközök, orvlövészek, fegyveres járművek, illetve félkatonai csoportok elleni harcban kell a gépeknek tudásukat bizonyítani – mondta el a BBC-nek Mike Martin, a verseny főbírója. A pontozás igen összetett lesz, az egyes fázisokat külön értékelik, s annyi bizonyos, hogy akkor, ha emberi beavatkozásra van szükség, az adott csapat pontokat veszít.


Akár ilyen UAV-ok (unmanned aerial vehicle - pilóta nélküli repülőgépek) is készülhetnek

Az egész akció alapvető célja, hogy olyan eszközöket és rendszereket találjanak és teszteljenek, amelyek értékelhetően tudják segíteni a városi hadműveleteket folytató csapatokat. A sikeresebb végrehajtás érdekében a résztvevőknek megengedték, hogy előre feltérképezzék a helyszínt. Az előzetes bejelentések szerint szinte minden résztvevő elsősorban légi járművekre koncentrál.

Azóta történt

Előzmények