Robotok segítik a kórházi betegek felügyeletét


Forrás: cnet

Az elmúlt hónapokban többször is megjelentek a sajtóban egy újnak számító szerkezet, az RP-7 nevű robot alkalmazásáról hírek, s tegnap az AP hírügynökség a baltimore-i Sinai Kórház példáját hozta fel, ahol az egyik vezető orvos az új módszert használja arra, hogy távollétében is tudja ellenőrizni betegei állapotát.

Dr. Alex Gandsas kamerákkal, képernyővel és mikrofonnal felszerelt, joystickkal irányítható, Bari becenevű (a kóros elhízással foglalkozó bariatria nevéből) robotja meglátogathatja a pácienseket akkor is, amikor a kezelőorvos nincs benn a kórházban, illetve ha épp máshol tartózkodik az intézményben.

Gandsas természetesen megtartja a szokásos reggeli és délutáni viziteket, a 150 ezer dollárba kerülő robot képességeit akkor használja, ha éjszaka akar a betegekre rápillantani, vagy ha valamilyen gond merül fel. A kis gép körbejárja az ágyat, két kamerája segítségével minden pozícióból tud képeket sugározni. A páciensek, a doktor állítása szerint, kedvelik a robotot, mint mondják, ha látják a képernyőn az orvos arcát, az már majdnem olyan, mintha ott lenne.


Forrás: cnet

Azt természetesen nem lehet elhallgatni, hogy Gandsas fizetés nélküli tanácsadója annak cégnek, mely a robotot készítette, de a tapasztalatok mindenesetre kedvezőek a doktor állítása szerint, mivel az eddigi munka alapján készített felmérés szerint Gandsas 376 páciense közül az a 92, akiket a robot is meglátogatott időnként, rövidebb ideig maradtak a kórházban, mint a szokásos – s ez, nem mellékesen, körülbelül 15 ezer dolláros megtakarítást jelent a kórház számára.

A technológiát szállító InTouch Technologies nem csak e kórháznak készített robotot, hasonló működik a Johns Hopkins Kórházban is, ahol a gép videokonferencia-szolgáltatása az orvosok és a tolmácsok között teremt kapcsolatot olyankor, ha az orvos nem beszéli a beteg nyelvét, illetve robotok segítik az agyvérzést kapott betegek terápiáját is.

Michael Chan, az InTouch Technologies alelnöke úgy véli, hogy ezek az eszközök nagymértékben segíthetik a roppant elfoglalt orvosok munkáját, akik e gépekkel „egyszerre több helyen is jelen lehetnek”. A világon jelenleg körülbelül 120 kórház használja a vállalat termékeit, s a fejlesztők szerint hatalmas távlatok állnak a technológia előtt.

Azóta történt

Előzmények