Nemsokára elkezdik a „robotzsaru” sorozatgyártását


A PackBotot katonák használják

Az amerikai robotgyártó iRobot vállalat együttműködési megállapodást írt alá a „nem-halálos”, kábító fegyvereket gyártó Taser Inc.-vel, melynek célja, hogy „robotzsarukat” állítsanak elő a világ rendőrségei számára.

A két cég e területen már eddig is együtt végzett kutatásokat és fejlesztéseket, a szerződés aláírása csak betetőzése korábbi munkájuknak, mivel megszületett a „robotzsaru” prototípusa, amely elég kicsi ahhoz, hogy egy autó csomagtartójában is lehessen szállítani, fegyverzete pedig a Taser által kifejlesztett X26-os elektromos sokkoló, mely 50 ezer voltos feszültségével akár 5 méteres távolságból is képes megbénítani a megfékezendőnek ítélt személyt. A modellt a nyilvánosságnak július 9–10-én mutatják be Chicagóban.

Az iRobot Government & Industrial Robots elnöke, az USA haditengerészetének korábbi altengernagya, Joe Dyer elégedett termékükkel. Mint a szerződéskötéskor elmondta, olyan hatékony eszközt adnak a különleges katonai és rendőri egységek kezébe, mely számtalan kritikus helyzetben felhasználható.


Ilyen típusú robotokból már számtalan fajtát fejlesztettek ki, az amerikai hadsereg százával használja őket az iraki és az afganisztáni harcok során (roppant hasznosnak bizonyultak például bomba- vagy aknakereséskor), de ez az új eszköz kifejezetten a rendőrség igényeinek kielégítésére készült, épületekben teljesítendő feladatokra, s tervezői a továbbfejlesztésén folyamatosan dolgoznak.

A bejelentésre megszólaló néhány kritikus azt vetette fel, hogy a fejlesztés iránya kétséges; egy katonai szakértő, John Pike, a GlobalSecurity.org intézet igazgatója szerint ez még csak az első lépés, de végül az igények majd elérnek addig, hogy előbb-utóbb az automatizált funkciókkal is rendelkező robotok döntenek a tűzparancsról – vagyis az emberek megöléséről. A gyártók védekezése szerint viszont ezeken az eszközökön nem halálos fegyverek vannak, csak harcképtelenné teszik az áldozatot. Az ellenzők erre természetesen azzal vágnak vissza, hogy egyrészt a fegyvert bármikor ki lehet cserélni halált okozóval is, másrészt az áramütés így is okozhat halált, például drogosok vagy szívbetegek esetében.

Azóta történt

Előzmények