Kalózszoftvert használ a főnököd? Jelentsd fel!


Nemrég számoltunk be arról, hogy a bizonyos szoftvergyártó vállalatok érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) felpörgette az Egyesült Államokban az illegális szoftverek elleni kampányát, s októberig az erősen besúgásra emlékeztető módszer szerint a munkavállalók akár egymillió dollárt is kaphatnak egy feljelentésért. A BSA az utóbbi fél évben mind aktívabb, többször bejelentették már, hogy nagyszabású akciókba kezdenek 2007-ben az illegális szoftverek használói ellen. Ennek egyik újabb jele, hogy Németországban is elindult egy ilyen akció, s az amerikaihoz hasonló kampányt indítottak nemrég.

A kampány mottója: „A kalózmásolatok készítői az Ön kárára gazdagodnak meg!”. A BSA német oldalán online módon lehet megtenni a bejelentéseket, de azt nem lehet tudni, hogy vajon Németországban is magas pénzjutalom jár-e majd érte. „Nagyon sok olyan, felelősen gondolkodó IT-szakember létezik, akit dühít, hogy főnöke illegális szoftvert használ” – magyarázta a kampány hátterét Georg Herrnleben, a BSA német vezetője a Die Welt online változatának kérdésére, s elmondta azt is, hogy „segélyhívásokat” is regisztrálták már ez ügyben a német BSA-nál, s ez is azt mutatja, szükség van erre a lehetőségre.


Csak az űrlapot kell kitölteni

A Die Welt újságírói viszont elmeditálnak azon, hogy Németországban – amelynek társadalma számára még mai is súlyos teher a kommunista titkosszolgálat, a Stasi hírhedten hatalmas besúgói hálózata, s az ennek következtében megromlott bizalmi viszonyok – vajon megfelelő lépés-e egy ilyen, feljelentésekre épülő küzdelem.

Németországban egyébként 28 százalékra becsülik a kalózszoftverek arányát, s ezek nagy része a kis- és középvállalatok gépein fut.

A híradások szerint az akció elindításának másnapján már befutott négy jelentés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BSA

Azóta történt

Előzmények