Jelentse fel a munkáltatóját 1 millió dollárért!

Az egyes szoftvergyártó vállalatok érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) júliustól októberig felpörgeti meglehetősen ellentmondásos besúgóösztönző kampányát az Egyesült Államokban. Ebben az időszakban azok, akik illegális szoftverhasználatért feldobják munkáltatójukat, akár egymillió dollár jutalmat is kaphatnak a szervezettől, már ha a felderített jogsértés kellően nagy kaliberű. A közel két éve elindított programban eddig a maximális fizetség 200 000 dollár volt. „A szoftverkalózkodásról bejelentést kell tenni, ez a helyes út, és a BSA örömmel jutalmazza meg azokat, akik hiteles információkkal szolgálnak” – nyilatkozta a szervezet egyik illetékese az akció bejelentéséről szóló sajtóközleményben.

Hogy milyen tippért jár az egymillió dollár, az a közleményből nem derül ki. A jutalom összege alighanem – spekulál a kampányról beszámoló CNET News.com újságírója – függ a lebuktatott vállalat által fizetett kártérítés összegétől. Tehát minél kiterjedtebb jogsértést jelent a dolgozó, annál jobban járhat.

A gyakorlatot figyelembe véve azonban a maximális összeg elnyerésének az esélye igen csekély. A 200 000 dolláros korábbi plafonnak még a közelébe sem ért az eddig kifizetett 15 500 dolláros rekordjutalom, amelyet tavaly júliusban vehetett át három magánszemély, miután bejelentésük alapján lebukott a munkáltatójuk. A BSA képviselője azonban az informatikai lapnak elmondta: bár a jutalmakról nem szokásuk beszélni, azóta nagyobb összeget, ennek körülbelül a kétszeresét is kifizették már. A program 2005-ös elindítása óta egyébként több száz céggel állapodtak meg, ami összesen 22 millió dollárt hozott a szervezetnek.

Hazánkban – ahol a BSA becslése szerint a szoftverillegalitási arány gyakorlatilag évek óta változatlan, 42 százalék körül van – ilyen ösztönző kampányra még nem volt példa. Igaz, bejelentést nálunk is lehet tenni, de ezért semmiféle jutalom sem jár.

Azóta történt

Előzmények