Kína is benevez a csúcskomputerek versenyébe

Kína is benevezne arra az eddig alapvetően kétszereplős versenyre, melyet Japán és az Egyesült Államok vív a világ legerősebb számítógépének címéért. A Lenovo Csoport – mely éppen nemrég fejezte be az IBM pc-s üzletágának felvásárlását – egy olyan projektbe fogott, melynek célja egy 1 petaflop teljesítményű, azaz másodpercenként 1000 billió művelet elvégzésére képes szuperkomputer megépítése.

Azt nem tudni, hogy a masina mikor készül el, csupán annyi biztos, hogy Kína 11. ötéves tervének időszakában – 2006 és 2010 között – kell átadni. A projektről beszámoló helyi napilap szerint az országnak a jelenleginél jóval nagyobb számítási kapacitásokra lesz szüksége a gazdasági fejlődés fenntartásához, és ezek telepítését Peking nem bízhatja külföldi vállalatokra.

Ma a legerősebb kínai szuperszámítógép a Sanghajban található Dawning 4000A, mely a maga 8 teraflopos (billió művelet másodpercenként) teljesítményével a világranglista 31. helyén áll. Ezt a gépet nem a Lenovo építette, de a cég sem újonc e területen: a kínai tudományos akadémiánál telepített DeepComp 6800-at ők rajták össze. Ez 4 teraflopot képes kipumpálni magából, ami a 72. helyezésre elég a legerősebb szuperszámítógépeket rangsoroló toplistán.

Arról már többször hírt adtunk, hogy a listát jelenleg az IBM Blue Gene/L rendszere vezeti, mely 136,8 teraflop teljesítményre képes, ám még mindig csak félkész állapotban van. A japán kormány éppen a hét elején jelentette be, hogy 2010-re ennél 73-szor gyorsabb szuper szuperszámítógépet állít üzembe.

Azóta történt

Előzmények