Le fogunk téged szoktatni az internetről!


Hogy Kína mégis csak kommunista ország – hiába a félelmetes erejű kapitalista fejlődés és a világpiaci terjeszkedés –, bizonyítják azok az intézkedések, amelyeket az internetezés dinamikus növekedése által előhívott problémák kezelésére bevezetnek.

A purista erkölcsi rendben az egyik legnehezebben kezelhető probléma a hivatalosság számára a kínaiak függőségeinek kezelése, így az úgynevezett internetfüggőség friss gondja is. A kormányzat erre eddig – s úgy tűnik, ezek után is – csak kemény, központilag elrendelt szigorú átnevelési programokkal képes válaszolni.

A Reuters jelentette kínai állami forrásokra hivatkozva, hogy állami támogatással, kísérleti jelleggel olyan elvonókúrának szánt nyári tábort indítanak, ahol negyven, súlyos internetfüggőséggel diagnosztizált kínai fiatalt igyekeznek megszabadítani „betegségüktől”.

A tábor 10 napig tart, s ez idő alatt veszik kezelésbe a 14 és 22 év közötti fiatal embereket. E problémát nagyon komolyan veszik Kínában, mivel – saját jelentéseik szerint – a 20 millió 18 év alatti internetező kínai ifjú 13 százaléka, 2,6 millió felhasználó minősül kórosan függőnek.


Mindezzel együtt e tábor mégis humánusabbnak tűnik, mint a másik nagy állami kezdeményezés, mivel itt elsősorban orvosi-pszichológiai módszereket használnak majd, míg a Peking mellett létesített elvonóközpontban a katonaságtól kölcsönzött eljárások segítségével próbálják a kiberszex és az online játékok rabjait visszavezetni a való világba.

Kínában – akárcsak a világ többi részén – rengeteg bűncselekményt hoznak kapcsolatba – néha jogosan, néha nem – az internet használatával, kivált a fiatalkorúak által elkövetett tettek esetében. A kínai kormány mindenesetre széles körű és általános tiltással igyekszik elejét venni e „deviáns” viselkedési formáknak, s az ország – jelen pillanatban – 113 ezer internetkávézójának működési feltételeit folyamatosan szigorítják.

Feltehetően az autoriter kormányzat számára kiváló ürügyet jelentenek azok a diákok –a kínai média ezeket szokta kiemelni –, akik játékszenvedélyük miatt elhanyagolják mind az iskolát, mind a családjukat, s az ezekre az ügyekre való hivatkozás elfedi azt a törekvést, amely politikai szempontok miatt kívánja kordában tartani az internetező kínai fiatalokat.

Azóta történt

Előzmények