Lelassult Google növekedése – átmenetileg?

A Google tegnap közzétette az elmúlt negyedév eredményeit, s ebből az tűnik ki, hogy a 2006-os év hasonló időszakához (721,1 millió dollár) képest a vállalat profitja 28 százalékkal emelkedett (925 millió dollár), ám ez az eredmény elmarad az elemzők várakozásaitól, mivel az ezt megelőző három hónapban egymilliárd dollár volt a cég nyeresége.

A vállalat vezetői ennek ellenére elégedettek, mint mondták, a „szolid növekedéssel”. A 3,87 milliárd dolláros bevétel 58 százalékos növekedést jelent az előző év második negyedévéhez képest, s hatszázalékos emelkedést az első negyedévhez hasonlítva.

Eric Schmidt, a vállalat elnök-vezérigazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy újra csak bebizonyosodott a Google alaptevékenységeinek (a kereső és a hirdetési szolgáltatások) piaci vonzereje és stabilitása, s az év második negyedévében is – amely kereskedelmileg mindig gyengébbnek szokott számítani – biztos növekedést tudtak felmutatni.

A Google részvényei a bejelentés hírére kis mértékben estek, 39,06 dolláros csökkenéssel 509,53 dollárra. Igaz, Jeffrey Lindsay, a Sanford C. Bernstein brókercég elemzője meglehetősen elítélően nyilatkozott a Google közelmúltbeli tevékenységéről. Szerinte a „fickók úgy költekeztek, mint a részeg tengerészek”, s azt is Scmidték hibájául rótta fel, hogy a működési költségek sokkal magasabbak lettek a vártnál. Ez utóbbira a Google-nél azt felelték, hogy természetesen magasabbak a működési költségek, mivel komoly beruházásokat folytatnak, erős ütemben terjeszkednek az Egyesült Államokon kívül is, s emiatt nagyon sok új alkalmazottat vettek fel.

Azóta történt

Előzmények