Magyarországon sem a Google-é a Gmail

A Google igyekszik a védett márkaneveihez tartozó doméneket lefoglalni magának mindazokban az országokban, ahol jelen van. Ám ez nem mindig egyszerű. A cég védjegyviták miatt nem használhatja a Gmail domént és nem kínálhatja ezen a néven internetes e-mail szolgáltatását Németországban és Nagy-Britanniában, Kínában és Lengyelországban pedig a jelenlegi tulajdonos nem akar lemondani a címről.

Magyarországon sem volt zökkenőmentes az internetvállalat megtelepedése: a Google keresője egészen tavaly július elejéig a Google.co.hu és nem a magától értetődő Google.hu címen volt elérhető, mivel csak ekkor sikerült megállapodnia az amerikaiaknak a .hu-s domént 2003 tavasza óta birtokló Hírek Média és Internet Technológiai Kft.-vel a webcím átadásáról. Azt nem tudni, hogy mennyit fizetett – vagy fizetett-e egyáltalán – a Google a magyar webcímért, ezzel kapcsolatban a felek megtagadták a tájékoztatást.

Az viszont ismert, hogy a számos weboldalt üzemeltető Hírek Kft. – miután négy évvel ezelőtt két magánszemélytől, szintén nem tudni, mennyiért – megvásárolta a már akkor is több tulajdonos kezén megfordult domént, védjegykérelmet nyújtott be a Google névre. Mivel a név közösségi védjegyként már bejegyzés alatt állt, nem jártak sikerrel, kérelmüket a szabadalmi hivatal elutasította.

Gmail pont hu

A Gmail.hu sem a keresővállalat tulajdona, a domént egy váci központú cég, a GEDEON foglalta le 2004 tavaszán, három nappal az után, hogy a Google benyújtotta közösségi – azaz az EU minden tagországában érvényes – védjegy iránti kérelmét a márkanévre a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM). Mivel a védjegyet csak később jegyezték be, a cím delegálásának akkor nem volt akadálya.

A Gmail.hu jelenleg egy G-mail néven futó ingyenes levelezőszolgáltatásra irányítja át a felhasználót, amelyet a GEDEON üzemeltet, több mint 28 ezer aktív felhasználóval. A levelezőszolgáltatás postafiókjai a gportal.hu végződéssel is elérhetők. „Ez a G-Portálon egy egyelőre rendezetlen státuszú szolgáltatás” – mondta el lapunknak Győri Attila, a GEDEON egyik tulajdonosa. A G-Portált, melyet 2005 végén a T-Online felvásárolt, jelenleg az IVY Magyarország Kft. üzemelteti, melyben Győri fejlesztési vezetőként tevékenykedik. Hogy a domén ide mutat, az azzal magyarázható, hogy ő a G-Portál létrehozója is egy személyben.

Tőle tudjuk meg, hogy a Google még nem érdeklődött náluk a domén iránt. Mások viszont igen. Három külföldi doménbróker is kért tőle ajánlatot a webcímre, de miután kézhez kapták a viccnek szánt egymillió dolláros irányárról szóló válaszlevelet, nem jelentkeztek többé. Győri egyébként azt állítja, hogy nem célja túladni a doménen, de – mivel a G-mail jelenleg hasznot nem hoz – el tud képzelni olyan összeget, amelyért hajlandó lenne megválni tőle, azzal a feltétellel, hogy a felhasználóit nem éri kár.

Kérdés, hogy a Google vevő-e a címre, netán tervez-e jogi fellépést a jelenlegi tulajdonos ellen. Ezekre a kérdésekre egyelőre nincs válasz: az internetvállalat hazai képviselője, Peresztegi Zoltán – akárcsak korábban a Google.hu domén esetében – elzárkózott az üggyel kapcsolatos bármiféle felvilágosítástól.

Azóta történt

Előzmények