Megérkezett a magyar nyelvű Vista és Office 2007

„Új korszak kezdődik. Készen állsz?” – kérdezték a gigantikus plakátok tegnap a Hungexpo B pavilonjába, a Microsoft Windows Vista, a 2007-es Office és az Exchange Server 2007 magyar nyelvű változatainak grandiózus hazai bemutatójára ellátogató több mint 1000 résztvevőtől. Bár az eseményre a sajtó képviselőit is meghívták, a show elsősorban a hazai leányvállalat céges partnereinek szólt, s mint Vityi Péter ügyvezető igazgató nyitóbeszédéből kiderült: az otthoni felhasználókat a jövő héten egy külön termékbevezetővel lepik meg.

A termékbemutatót – melynek házigazdája Kovács Kokó István olimpiai és világbajnok öklöző volt – egy tizenkét menetes bokszmérkőzés vázára fűzte fel a Microsoft, melyben minden menet egy adott, elsősorban a vállalati felhasználók számára lényeges szempont alapján – például biztonság, együttműködés – taglalta az új termékek újdonságait. Összecsapás pedig attól lett mindebből, hogy az új operációs rendszer és szoftverek korábbi verzióit állították a nem csupán képzeletbeli, de díszletként a csarnokban valóban felépített ring másik sarkába. E felállásnak köszönhetően nem csak azt tudhattuk meg, hogy például a Vista „ütős” újdonságokkal rendelkezik, hanem azt is, hogy a Windows XP egy menthetetlenül elavult rendszer.

A rendezvényen nyilvánosságra hozták a Vista hazai bevezetésének pontos menetrendjét is: az operációs rendszer előtelepített formában – elsőként az Albacomp kínálatában – február 20-tól, széles körben, dobozos kiszerelésben pedig március 1-jétől lesz elérhető. Mint kiderült: Magyarországon összesen több mint 100 terméket és termékverziót készített el a szoftverek lokalizációjáért felelős csapat.

A magyar nyelvű Windows Vista az előzetes bejelentéseknek megfelelően a következő öt verzióban lesz elérhető: Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise és Windows Vista Ultimate. (A verziók és a termék részletes bemutatását lásd korábbi cikkünkben: Windows Vista: a forradalom elmarad.) A Home Basic verzió ára a Windows XP Home-éval egyezik meg, a Business pedig a Windows XP Professional áráért lesz kapható.

A 2007-es Office Rendszerből nyolcféle csomag kerül Magyarországon forgalomba. Az árazás tekintetében itt is általánosan érvényes, hogy azokat a viszonteladók alakítják ki (nagyvállalatok esetében a mennyiségi licencszerződés feltételei befolyásolják ezt), de e termék esetében is elmondható, hogy az új verziók ára azonos a megfelelő csomag korábbi verziójának árazásával. Az új pakkok – mint például az Office Enterprise, amely két újdonságot is tartalmaz, a OneNote és a Groove alkalmazásokat – árazása azonban egyedi lesz.

A bejelentést követő hónapokban a Microsoft ötször annyi új PC-re telepített Windows Vistát szeretne eladni globálisan, mint annak idején Windows 95-öt, és kétszer annyit, mint annak idején Windows XP-t. A hazai leányvállalat az új termékeket márciusban számos hazai rendezvény és országos roadshow keretében mutatja be a végfelhasználók számára.

Azóta történt

Előzmények