Nem tülekednek a dobozos Vistáért

Míg az Office 2007 a várakozásoknál jobban startolt az Egyesült Államokban, a vele egy időben kiadott Windows Vista dobozos változata nem hozta lázba a vásárlókat. Az NPD piackutató felmérése szerint az új operációs rendszerből 59 százalékkal kevesebb fogyott a premier utáni első héten, mint az előd Windows XP-ből. Ha az eladásokból származó bevételt nézzük, a visszaesés mértéke alacsonyabb, 32 százalék. Ez annak köszönhető, hogy viszonylag magas, 30 százalék a legteljesebb és egyben legdrágább Ultimate változat részesedése a vásárlásokból, ami 65 százalékkal emelte a termékcsalád átlagárát az XP-hez képest.


Steve Ballmer Microsoft-vezér bemutatja a Vistát

Amint az ismert, a Vista január 30-a óta kapható a kiskereskedelemben, de a mennyiségi licenceket vásárló nagyvállalati ügyfelek már tavaly december óta hozzájuthattak. Magyarországon az angol nyelvű változat szintén megvásárolható, a honosított verzió megjelenésére azonban előreláthatólag március közepéig várni kell. (De – amint arról a HWSW tegnap beszámolt – a fájlcserélő hálózatokon már ez a változat is elérhető.)

Az NPD arra is rámutat, hogy – noha a dobozos termék forgalma gyengébben alakul, mint az XP esetében – a Vista megjelenése látványosan felélénkítette a keresletet a PC-piacon, amely 67 százalékkal jobban teljesített, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az NPD szerint mindez azt mutatja, hogy a vásárlók „vették az üzenetet”, és inkább erősebb számítógépeket vesznek a Vistához, miközben meglévő gépükre kevesebben telepítik fel az új operációs rendszert. A piackutató arra is felhívja a figyelmet, hogy a Windowsok forgalma még így is az ötszörösére nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva – igaz, a Windows XP már akkor több mint négy éve volt piacon.

Az NPD a jelentését a nagyobb amerikai kiskereskedelmi láncok – az Amazon.com, a Best Buy, a Circuit City, a CompUSA, a Kmart, az Office Depot, az OfficeMax, a Staples és a Target – által szolgáltatott adatok alapján készítette el a január 28-ával kezdődő hétre vonatkozóan.

Azóta történt

Előzmények