Nem csak gyerekeknek: Bigyoora fel!


Minden ellenkező híreszteléssel szemben, az internet alkalmas a gyerekek számára hasznos információk közvetítésre is, sőt tanulási segédeszközként sem utolsó. Emellett, a szélessávú internet és a modern kommunikációs technikák (e-mail, fórum, chat, blog, személyes üzenetküldők) térnyerésével az internet felhasználói között egyre jelentősebb számban találhatók gyerekek. Éppen ezért a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) holnapminősítő programot indított.

Az MTE, a Minimax és az egyszervolt.hu által indított program – melynek előkészítése már 2006-ban elkezdődött – első akciója egy holnapminősítési rendszer bevezetése. A tihanyi Internet Hungary konferencián bejelentett 2007 – a gyermekbarát internet éve elnevezésű program elindítói szerint az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy minél több értékes, gyermekeknek szánt magyar nyelvű tartalom legyen elérhető a világhálón.

A kezdeményezők az internethasználattal kapcsolatos félelmek és negatív attitűdök csökkentése, valamint a gyermekek számára fenntartások nélkül ajánlható digitális tartalmak fejlesztése és terjesztése érdekében indították el programjukat. A teljes egészében vagy részben gyermekeknek szánt oldalak minősítését az MTE által meghatározott szempontok szerint az egyesület által felkért szakemberek végzik. Ha egy oldal megfelel a kritériumoknak, akkor megkapja a „gyermekbarát honlap” logót. Ráadásul ezeket az oldalakat a minősítő szakemberek nemcsak auditálják, hanem a minősítést követően folyamatosan monitorozzák is, s ha nem megfelelő tartalom kerül fel az oldalra, akkor erre figyelmeztetik a tartalomszolgáltatót. Amennyiben nem módosítják a tartalmat, akkor az MTE vissza is vonhatja a minősítést.


Az MTE által felkért szakértők már több tucat honlap minősítését elvégezték, s a minősített honlapok listája elérhető a www.bigyoo.hu honlapon (a lista felugró ablakát nem lehet átméretezni, sem teljes méretűvé tenni, pedig hasznos lenne, ez apró hiányosság). A kezdeményezők várják további, magukat minősíttetni – vagyis a „gyermekbarát honlap” logót elnyerni – kívánó tartalomszolgáltatók jelentkezését. Ugyanakkor a kezdeményezésben résztvevő szervezetek arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy a kiskorúak biztonságos internethasználatát semmilyen szabályozás nem tudja önmagában garantálni, hiszen ennek legfontosabb feltétele a tudatos szülői-nevelői irányítás, a megszerzett felhasználói tapasztalat átadása a családi és az iskolai közösségekben.

A kezdeményezés tekintettel van a kiskorúak internethasználatával kapcsolatos vélt vagy valós félelmekre, mivel a fiatalkorúakra ártalmas tartalmak – az internet természetéből adódóan – nem határolhatóak el élesen, így tudatos keresés nélkül is beléjük lehet botlani. A televíziós műsorszórásban alkalmazott gyermekvédelmi módszerek (az adásidő meghatározása, a képernyőn alkalmazott korhatárjelzés stb.) az interneten nem, vagy csak körülményesen és alacsony hatásfokkal alkalmazhatóak. Éppen ezért szükséges egy olyan minősítési rendszer kidolgozása, amely lehetővé teszi a kiskorúak számára az internet biztonságosabb használatát, a hasznos tartalmak és funkciók megismerését.


A program másik fontos célja a gyermekbarát tartalomfejlesztés támogatása. A program keretében az MTE és partnerei meg kívánják nyerni a jelentősebb hírközlési, informatikai és médiapiaci szereplőket, hogy támogassák a kezdeményezést – akár saját webes jelenlétük gyermekbarát tartalommal történő bővítésével; akár azzal, hogy közreműködnek művelődési és közintézmények (múzeumok, színházak stb.) gyermekeknek szánt tartalmainak és szolgáltatásainak fejlesztésében.

Azóta történt

Előzmények

  • ID-tlenek kíméljenek!

    Az interneten garázdálkodó pedofiloktól védené a gyermekeket a Net-ID kártya, ám kissé életszerűtlen a megoldás.

  • Gyermekvédő vagy kémeszköz?

    A Microsoft ingyenes eszközével a szülők nyomon tudják követni gyermekeik összes online tevékenységét. Vagy bárki bárkiét.