Topless a Google Earthön


A hihetetlenül népszerű Google Earth szolgáltatás felhasználói már kezdettől fogva tudják, hogy – a Föld egyre nagyobb területét feldolgozó – részletes műholdképeknek köszönhetően szórakoztató – és persze időrabló – foglalatosság alaposan megvizsgálni, hogy a „Small Brother” vajon miket látott a képek készítésekor. Azokat a területeket kutatva, melyekről már elkészültek a hétköznapi ember számára megdöbbentő minőségű felvételek, számtalan izgalmas, vicces vagy egyszerűen csak érdekes kép került már fel különböző oldalakra, blogokba az interneten. Ennek a játéknak – a Google-tól független – külön weboldala is van, ahová bárki felteheti azt a képet, amelyet megosztásra érdemesnek talál. Az ügyesebbek a koordinátarendszer segítségével is dolgozhatnak.


Ufó?
Mint azok a holland tévések, akik a The Register tudósítása szerint az egyik legújabb szenzációt szolgáltatták: egy, a háza tetején topless napozó hölgyet találtak (a link használatához szükséges a Google Earth!). A kép azért annyira nem jó felbontású, hogy a kukkolók minden igényét kielégítse, de felismerhető az alak. Ahogyan a The Register is felhívja rá a figyelmet, ez bizony akár figyelmeztetés is lehetne: ha kifekszel a házad tetejére napozni, akkor nem vagy biztonságban, jön a műhold, s már rajta is vagy a Google Earth szatellitképein, s mindenki megnézhet téged a program segítségével (már ha megtalál; igaz, Magyarország területének még csak kis része van lefedve nagy felbontású képekkel).

A képvadászat rendületlenül folyik e program adatbázisában, de sajnos nem azért, mert a képeket látva némileg megrettenhetnénk, hogy a technológiai fejlődés milyen módon sértheti meg a magánszférát, hanem azért, mert – jelen esetben – a meztelenség kelt érdeklődést. Nem ez az első alkalom, hogy igencsak meglepő részletekre akadtak a részletesen feldolgozott területeken, felfigyeltek már „ufókra”, „gabonakörökre”, de a mezőkön – csak felülről látható – feliratokra is.

Azóta történt

Előzmények