Újraindul az Allofmp3.com?

Augusztus közepén egy moszkvai bíróság bizonyítékok hiányában felmentette a hírhedt online zeneáruház, az Allofmp3.com korábbi tulajdonosát, Gyenisz Kvaszovot az illegális kereskedelem vádja alól. Amint az a július elején leállított weboldal blogjából kiderül, az üzemeltető cég az ítéletet a bolt legalitásának megerősítéseként értelmezi. „A szolgáltatás belátható időn belül újraindul. Jelenleg azon dolgozunk, hogy minden felhasználó tudja használni az azonosítóját, fel tudja tölteni az egyenlegét és tudjon vásárolni” – áll a misztikus módon augusztus 31-ére datált bejegyzésben.

Amint arról lapunk beszámolt, a webáruházat Vlagyimir Putyin és George Bush július 1-ji találkozója előtt zárták be. Az időzítés miatt a nemzetközi sajtó a Kreml közvetlen beavatkozását sejtette a fejlemény hátterében, mivel az Egyesült Államok már jó ideje a szerzőijog-sértések elleni puha fellépés miatt Oroszország WTO-felvételének megvétózásával fenyegetett. A gesztus komolyságát azonban aláásta, hogy a bolt egy másik webcímen (Mp3Sparks.com) szinte azonnal feltámadt.

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) oroszországi vezetője, Igor Pozsitkov szerint az üzemeltető cég teljesen félreértelmezi az ítéletet. „A bíróság döntése nem az Allofmp3 tevékenységéről szólt, hanem az igazgató, Gyenisz Kvaszovéról. Hiba úgy értelmezni az ítéletet, hogy az megengedi a MediaServicesnek a szolgáltatás újraindítását” – magyarázta az International Herald Tribune-nek.

Egy szerzői jogi szakértő szerint viszont a cég nem tesz mást, mint kihasználja, hogy a mai napig nem született a bolt működését megtiltó bírósági döntés. „Most a tulajdonosok számára kedvező ítélet született, miközben nincs másik, amelyik az oldal bezárására kötelezné őket; ergo működhetnek” – mondta Jevgenyij Arijevics jogász.

Bezárásakor több mint 5,5 millió regisztrált felhasználója volt az Allofmp3.com-nak, amely a legtöbb albumot néhány száz forintnak megfelelő összegért – a hasonló boltok árainak töredékéért – kínálta. Azt, hogy pontosan mikor nyit ki újra – ha egyáltalán sor kerül erre –, egyelőre nem tudni.

Azóta történt

Előzmények