Virtuális asztal egyszerűen XP-n és Vistán

A linuxos felhasználóknak már évek óta természetes dolog a virtuális asztalok használata, és tavaly óta már a Mac OS X Leopard operációs rendszernek is része ez a funkció, Windowson azonban mostanáig csak a PowerToys pakk részeként elérhető Virtual Desktop Managerrel lehetett többasztalos környezetet teremteni.

A múlt héten megjelent, ingyenesen letölthető Desktops v1.0 a Sysinternals legújabb szerzeménye. A Microsoft által 2006-ban megvásárolt, Mark Russinovich és Bryce Cogswell nevével fémjelzett Sysinternals eszközei régóta a rendszergazdák kedvenceinek számítanak, ugyanis a svájci bicskához hasonlítható gyűjteményben szinte minden feladatra találhatunk megfelelő programot. A többi alkalmazásukhoz hasonlóan a Desktops is teljesen ingyenes, ráadásul a 62 KB nagyságú futtatható állományt nem szükséges telepítenünk, bárhonnan elindítható, így akár arra is lehetőségünk van, egy pendrive-on hordjuk magunkkal. Az Vistával is kompatibilis alkalmazás legnagyobb előnye, hogy bárhol megteremthető vele a többasztalos munkakörnyezet.

Az egyszerűségéből fakad, hogy a telepítést nem igénylő Desktops akadály nélkül futtatható olyan számítógépeken is, amelyeken nem rendelkezünk rendszergazdai jogokkal. Miután a megfelelő beállításokat elvégeztük a programban, az a tálcán pihenve várja, hogy billentyűkombinációkkal vagy egérkattintásokkal válasszunk a létrehozott virtuális asztalok között, melyekből az 1.0-s verzió egyszerre négyet képes kezelni.

Azóta történt

Előzmények