Zöld zászló az új WiFi-nek

Több hónapnyi pozícióharc végére került pont tegnap – a 802.11n technológiát támogató gyártói szövetségek végre sikeresen összehangolták javaslataikat, így az új adatátviteli technológia specifikációját beterjeszthették az IEEE elé, amely majd szabványként ratifikálja.

2005 agusztusában a rivális gyártói szövetségek megegyeztek abban, hogy elképzeléseiket összehangolják, hogy így gyorsítsák az új WiFi technológia szabványosításának folyamatát. Ennek ellenére októberben az Intel vezetésével 27 nagyvállalat külön szövetséget alapított, annak érdekében, hogy a beterjesztendő specifikáció minél inkább megfeleljen a szórakoztatóelektronikai és mobil felhasználásoknak. A megalakult Enhanced Wireless Consortium (EWC) tagjai még az Intel mellett az Apple, a Broadcom, a Cisco, a Lenovo, a Sony és a Toshiba.

Az immár hivatalos előterjesztést most a szabványosítást végző IEEE mérnökei szedik majd ízekre, és ahol szükséges, módosítják. A módosításokhoz a döntéshozók szavazatainak 75 százalékára van szükség. A folyamat várhatóan 2006 végére, 2007 elejére hozhat eredményt.

Az EWC tagjai azt remélik, a fogyasztói elektronikai gyártók már az engedélyeztetés lezárulta előtt elkezdenek hasznos eszközöket fejleszteni a 802.11n-re alapozva, és ebben a szövetség egyik tagja, a Broadcom igyekszik jó példával elöl járni. A gyártó Intensi-Fi WLAN családja hamarosan támogatni fogja az új specifikációt – ugyanakkor megtartják a szoftveres frissítés lehetőségét arra az esetre, ha az IEEE jóváhagyási folyamata során a jelenlegihez képest változna a későbbi szabvány.

Azóta történt

Előzmények