Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • poli27

    Topikgazda

    válasz Tomika75 #265 üzenetére

    az x1 se érzékeli a spagettit sokszor :D Tele van képekkel a net róla :D..... 254e ért vettem a P1P-t az X1 nincs és ha lett volna akkor 437e ft lett volna nettóban, nekem annyit nem ért... :D

  • fabula

    őstag

    válasz Tomika75 #265 üzenetére

    Ha sok pénzed van, akkor vedd meg az X1C kombót AMS-el és mindent megkapsz. A spagetti érzékelés hol jól működik, hol nem, sajnos még ez sem olyan fejlett technológia. Sokaknál megállította a nyomtatás egy húrozás miatt, máskor meg egy gubanc spagetti miatt sem. Biztos fejlesztik majd ezt is később, lehet, hogy firmware-ben is tudják majd finomítani, de egyenlőre többségében inkább kikapcsolják az userek.
    Az X1C Lidar is jó dolog, de nem minden felületen működik, pl. textured PEI-n nem és a sima lapokra, amikkel működik, emiatt ragasztót kell használni kötelezően a tapadáshoz.

    Szóval "kispénzűeknek" én inkább a P1P-t javasolnám és később folyamatos fejlesztést, mert akkor egyszerre nem kell annyit rákölteni, részletekben meg a lidar kivételével szinte olyan szintre lehet fejleszteni, mint az X1-et. A P1P a vele adott textured PEI-re kiválóan nyomtat letapadnak az anyagok ragasztó nélkül, a pressure advance és a flow rate meg egyszerűen behangolható anyagonként és gyártónként és elmenthető saját profilba a Bambu Studio SoftFever forkja segítségével, ami szerintem jobb, mint a gyári verzió.

    [ Szerkesztve ]

  • JulianSinulf

    senior tag

    válasz Tomika75 #265 üzenetére

    A P1P+AMS árban jobban megéri.
    A kérdés, hogy mennyire hiányoznának az X1C extrái.

    X1C-nél nem kell dobozolni, bár az itt látott üvegházas doboz nagyon tetszetős.
    Eleve van benne extra venti (egyelőre nem tudom, hogy ez mennyire jó vagy sem, 1 kg anyagot kikapcsolt állapotában nyomtattam el).
    Világítás és kamera, ami szerintem jó dolog, mert bármikor otthagyhatom, kiülhetek a nappaliba és telón figyelhetem, hogy mit történik. Teljes képernyőn.
    A spagettit van, hogy észreveszi, van, hogy nem. Több tárgy nyomtatásánál nálam egyszer bejelzett. Küldte az üzit telóra, mert épp nem figyeltem kamerán. Nem volt semmi, rányomtam, hogy folytassa és folytatta.
    Majd egy másik nyomtatásnál nem jelzett be. Vagy több idő kellett volna neki. Szintén több tárgy volt az asztalon. Én állítottam meg. A harmadiknál bejelzett, egy tárgyat kellett volna nyomtatnia.
    Nekem tetszik a színes kijelző is. Szoktam is használni.
    A kamera nem csak timelapse-t csinál, hanem teljes videót is. Csak legyen benne elég nagy SD kártya.
    A lidar működik texturált lapnál is. Legalábbis a flow kalibrációt elvileg megcsinálja. Én úgy hallottam. Az első réteget nem tudja vizsgálni.
    Az első réteg vizsgálatánál a tiszta asztalt leszkenneli (ez a texturált lap miatt nem megy, de dolgoznak rajta, szóval nem kell leírni), majd az első réteg nyomtatása után megint megvizsgálja. Ez kimarad. Ellenben a flow kalibrációs részt megcsinálja.
    Felismeri, hogy milyen lap van benne, mert a lapok kódosak és az első csík előtt megnézi.
    Az kicsit zavaró lehet, hogy a súgó szerint a flow kalibrációt végezzük cool plate-tel, majd utána cseréljünk lapot. Amíg nem történik tekercs csere, vagy nem kapcsolod ki, addig megtartja. Így az első után nem is szoktam a többi nyomtatásnál csinálni. Mondjuk olyat is hallottam, hogy a szál vastagsága a tekercsen belül változik és emiatt érdemes lehet.
    Ha van annyi pénzed, én az X1CC-t ajánlom. Ha szeretnéd testre szabni és spórolni, akkor a P1P-t.
    Az X1CC-nél nálam február közepét írt ETA-ra, de február elején megérkezett a lakásra.
    A foglalás után talán még aznap éjjel jött a levél, hogy fizethetek. Másnap megvolt a nyomkövetési szám. Aztán mondjuk ültek pár napot, míg kikerült a raktárból. Lehet, hogy nem fért már a kocsiba és csak meghatározott napokon van elszállítás. Aztán máshol is állt 1-2 napot. A németeknél mostanában nem volt túl jó a helyzet. Meg az sem mindegy, hogy milyen messziről jön. Ha Berlin, Hamburg környékéről, akkor kell két nap, hogy leérjen a bajorokhoz. Meg voltak sztrájkok is. De azok megszűntek, mert meg tudtak állapodni a szakszervezettel. Most már csak az emberhiányt kell leküzdeniük. A doboz sérüléseit sajnos a németeknél is összeszedheti. Gyakran kapom sérült dobozzal a dolgokat. Főleg a nagyobbakat. Szerencsére eddig csak a dobozzal voltak gondok (kopp-kopp-kopp).
    Majd elfelejtem. A CoolPlate is nagyon jó. Nem tudom sokaknak mi baja van vele. Annyira sima lesz a tárgy alja, valami eszméletlen. Csak azt simogatnám.
    Első körben összeragasztóztam, mert az az ajánlás. A nyomtatás ment, csak hát a tárgy alja... Lemostam IPA-val az egészet a lapról és utána ragasztó nélkül nyomtattam rá a PLA-t. Semmi gond nem volt. Kihűlt és lejött a tárgy. Persze texturált lapról sokkal könnyebb leszedni. Most arra nyomtatok. De igazán nekem mindegy, hogy milyen az alja. Jelenleg.
    CoolPlate-nél arra kell figyelni, hogy míg a Bambu jól tapad, addig a Prusa már kevésbé. Én inkább 50 fokon használtam.
    Bár a ház venti tényleg hangos 100%-on, 70%-on már elég csendes. A ház belső hőmérséklete 7 órás nyomtatásnál sem ment 35 fok fölé 55 fokos asztallal és 215 fokos hotend-nél. Az elektronika hőmérsékletét sajnos nem írja.

    Ma érkezett ismét frissítés a Studio-ból. Sajnos az általam létrehozott anyagbeállításokat már megint törölte. Lehet, hogy én is áttérek az alternatívára, bár még nem próbáltam.

    @fabula: Szerintem nem csak a szappan jó, hanem a mosogatószer is. Mi általában Prill-t használunk. Elég erős zsír eltávolító hatása van. Pont ma mostam. Hétvégén a prusament-ekkel nem sikerült a nyomtatás. Előtte egy tekercs Galaxy Silver-t elnyomtattam gond nélkül. Ebben van némi csillámló anyag. Aztán se a sima szürke, se a sárga nem ment. Érdekesség, hogy a Bambu-val meg tudtam nyomtatni, letapadt.
    Lemostam a lapot Prill-el, majd áttöröltem azért IPA-val is. És ami a hétvégén utoljára nem ment (voron kocka), azt simán kinyomtatta ma.

    Összeraktam az áttekercselőt. Nem volt egyszerű a nyomtatás a tapadás miatt. És hiába a flow kalibráció, így is kellett csiszolgatnom rendesen.
    Aztán valami nem is stimmelt az elektromosan hajtott keréknél, így végül kézzel görgettem át az 1 kg anyagot. Még mindig gyorsabb volt, mint a szerkezet nélkül.
    Most arról megy a nyomtatás, eddig gond nélkül.
    Közben néztem, hogy a prusament tekercs közepe kartonlap. Úgyhogy nem is kell több tekercset nyomtatnom egyelőre, mert a kartonlapból levágok pár mm-t (mondjuk 1,75 mm-t, mert ennyi a szál vastagsága) és máris be kell férnie az AMS-be.
    A segéd tartót sem kellett kinyomtatnom. Ha a szárítóból tudok nyomtatni, akkor a szárítóból át is tudom tekercselni az anyagot.

Új hozzászólás Aktív témák