Új hozzászólás Aktív témák

  • ngabor2

    nagyúr

    válasz rien #1013 üzenetére

    köszi. nem hangzik rossul, és valóban egyszerű... de én parasztgyerek vagyok, jobb szeretem, ha látom, miből van a tészta :D

    találtam hirtelen 2 receptet:

    [I]Sajtos rúd

    * Hozzávalók:

    60 dkg liszt
    1 kocka margarin (25 dkg)
    1 tojás
    1 kk. szalalkáli tejben megfuttatva
    10 dkg reszelt sajt

    annyi tejföl, hogy a tészta lágy legyen
    A tetejére
    1 tojás
    1 kk. köménymag
    5 dkg reszelt sajt

    * Elkészítés:

    A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd eldolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Hosszú csíkokat vágunk, tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, reszelt sajttal, pici sóval. Forró sütõben, közepes tûznél kb. 1/2 órát sütjük.

    Sajtos rúd
    2006. nov. 14. 13:13
    6 komment
    Kategória: sós sütemény Főoldalra

    Roppant egyszerű recept, különösebb konyhatechnikai jártasságot nem igényel, ellenben remek vendégváró, kicsit unalmas vasárnap délutánokon éppúgy megsüthető hirtelen felindulásból, mint nagy vendégségek előtt sörkorcsolyának. Emlékszem, amikor betette lábát a családi receptúrába, mindenféle kifinomult trükkökkel próbálkoztunk, hogy tökéletesítsük, aztán az idők során rájöttünk: nem szorul tökéletesítésre, minél kevesebbet faxnizunk vele, annál jobb a végeredmény.

    Hozzávalók:

    25 dkg liszt

    25 dkg margarin

    25 dkg tehéntúró

    1 evőkanál só

    fél csomag sütőpor (elhagyható)

    Elkészítés:

    A hozzávalókat összegyúrjuk (micsoda meglepetés!), egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük a tésztát (ez az egyetlen körülmény, ami jelentősen hozzájárul a végeredményhez, ha csak tehetjük, ne hagyjuk ki), majd másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetszőleges alakokra vágjuk. Tojássárgájával - esetleg tejföllel vagy tejjel - kenjük a tetejét, forró sütőben sütjük, vigyázva arra, hogy ne barnuljon meg a tészta, mert kiszárad.

    Flikkflakkok: a túrót áttörhetjük szitán, nem fogja elrontani a végeredményt. A tehéntúrót keverhetjük juhtúróval, szintén pozitív változást tapasztalhatunk, ha s amennyiben kedveljük a juhtúrót. A tetejét szórhatjuk szezámmaggal, köménnyel, mákkal, lenmaggal, de reszelt sajttal is, meglehetősen sok lehetőség közül választhatunk.
    [/I]

    pénzfeldobásos alapon az egyiket megcsinálom.

    a körtét szeretem, de egyrészt valahogy a gyümölcsös sütik valahogy nem bírták belopni magukat a szívembe, másrészt nem hinném, hogy a körte megérné nálam azt, hogy tésztába kerüljön... hamarabb megeszem nyersen ;)

    de könnyen lehet, hogy mást érdekelne, tehát ha van türelmed, pötyögd be. legalább megmarad az utókornak.

Új hozzászólás Aktív témák