-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
mormota
senior tag
válasz PindurAnna #1889 üzenetére
tecsőn van ilyen, épp illik erre, amit írtál: ITT e
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
-
-
mormota
senior tag
válasz dragonfx #1929 üzenetére
annyira nem lehet elszúrni a dolgokat...
én pl tegnap este mert gyorsan kellett valamit csinálni azt találtam ki, hogy:
pulykamedaliont apróra darabolok, egy kis csirkefűszer keverékkel megszórva serpenyőben megpirítom, majd kiveszem, a levébe egy kis apróra vágott szalonnakocka, majd apróra darált hagymát pirítok. rá egy kis fügebor, majd tejszínnel felöntöm, és végül apróra vágott sajtot teszek bele.
mindezek mellé egy kis vegetával párolt mexikói mix került.így rögvest van hús, zöldség, és szósz.
mindehez kellett 25 perc
ja, és ne mellesleg nagyon finom lett
[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
kefír de egyébként ha olajos öntetet készítesz, az talán még jobb is.
lehet kísérletezni almaecetes lével is. személy szerint nem teszek semmit a salátámra, elég levet ada a paradicsom amit belevágok.meg talán tofu, mert az szójatej
[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
heti speciálként csináltam darált húsos pitét.
45 deka darált hús (enyém lapocka volt)
kevés bacon kockára vágva
2 nagy fej hagyma
fokhagyma
só, bors, fűszerek ízlés szerint (nekem került bele bombay fűszerkeverék, ettől kicsit indiaias lett)
1 csomag bolt leveles tészta
egész paradicsom, sajthagymát apróra vágva a baconnel és a hússal együtt összepirítom rendesen. amikor már minden összerottyant, akkor hozzáöntöttem egy kis pohár vörösbort is.
a leveles tésztát ketté vásom, és egy lapos nagy jénai méreténél nagyobbra kinyújtom, hogy ha beleteszem, akkor az oldalán felérjen.
beleteszem a húst úgy ahogy van, a levével együtt (ami nem sok), karikázok rá paradicsomot, és beborítom sajttal, majd a másik fél leveles tésztát akkorára nyújtom, hogy befedje, és a két szélet összeigazítva méretre vágom a tésztát, hogy ne lógjon ki. (ezt meg lehet sütni apró kockára vágva mintegy aprósütemény)
a tészta tetejét megböködöm (ha véletlenül nagyon összenyomkodod a két szélét, akkor nem tud hol kijönni a gőz) és mehet a sütőbe.
addig sütöm, amíg a tészta barnulni nem kezd. akkor kiveszem, és pihenni hagyom. a lé és a gőztől visszapuhul a felső tésztaréteg, és könnyen vágható lesz.
ajánlom mellé köretnek a vegyes zöldségsalátát (nem savanyítottat), és rá tejfölt.Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
zöldbab, zöldborsó, kukorica, vannak ezek a mixek (ahogy te is mondtad wokmix, meg franciasaláta mix, mexikói mix, stb)
a krumpli is lehet gyors, csak igen apróra kell vágni, meg annak lé kell, amiben főlhet. (azt teszed fel először valami kis vízzel amit a húsra öntesz, hogy főljön) és csak később teszed bele (a vége felé) a zöldeket
a répát is lehet apróra vágni, tapasztalati időm nincs rá.. amikor megkóstolod, és ízlik
a B-karotint csak zsírban oldódik, hő hatására nem bomlik.Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
tegnap kipróbáltam valami újat. a lényege, hogy zsírt olvasztok a tepsibe, abba szórom a töménytelen mennyiségű és változatos fűszert, majd a húst és a felaprózott hagymát beleforgatom. mellévágom a krumplit, és lefedve, majd pirítva sütöm.
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
mai fogás tejes-mustáros-fokhagymagranulátumos-borsos pácban érlelt bőrös (mondjuk a bőr és a zsíros része annyira nem jó) malachús volt serpenyőben sütve párolt zöldséggel.
az érdekességét az adta, hogy az éjszakára pácolódó húst szeletre vágtam, (lehetett volna pácba áztatás előtt is...) majd serpenyőben pirítottam meg oldalanként, és végül eáburítottam a páclevet, mintegy szószt csinálva. besűrűsödött a mustáros tej, és a fokhagyma miatt iszonyat finom lett..
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
a pizzatészta akkor lesz finom, omlós, és puha, hogy ha meggyúrás, és megrakás után még hagyjuk egy 10-15 percet kelni a tepsiben a gáz tetején melegben.
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz Timocicu #1980 üzenetére
az én receptem egy adag (tepsi) pizzához:
500gr liszt
250-300 ml víz, vagy tej (inkább tej) (nekem legutóbb sok volt a 300ml víz, ezt keverés közben plusz liszttel pótoltam)
kb 1 ek cukor a langyos tejbe
egy élesztő (szigorúan kocka, és nem por)
1-2 ek olívaolaj a keverés közben
sóízlés szerint rakható bele oregánó, lenmag, szezámmag, durvára darált bors(!)
keverés, kelesztés, nyújtás, tepsibe rakás, megpakolás, kelesztés, sütés
amennyiben grissini készül, úgy a megpakolás értelemszerűen kimarad[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
ahogy elnézem: baconnel átkötött leveles tészta...
a másik: éccsanyámtól kaptam, ők is kísérleti jelleggel csináltak:
kisméretű jénait kibéleljük baconnel vagy szalonnával, majd beleszórunk pirított, vagy akár nyers darabolt (kockára) pulykamedaliont. tojást tejföllel, és egy kis sajttal elkeverjük, majd az egészet meglocsoljuk vele, és behajtogatjuk a kilógó bacon és vagy szalonnadarabokat.
sütőben megsütjük, hidegen csodásan vágható.
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
ha tepsibe teszed az olajosan pácolt hust, akkor nem kell alá semmi, mert az olaj már eleve adott
célszerű letakarni a sütés első felében aluminiummal az egész tepsit, hogy először puhuljon a hús, utána a folpak levétele után pedig pirulni tud majd.
lehet alatta körettel-köret nélkül, ami jól esikszerk: ja és a serpenyőben kisütött húst jó előtte kicsit letörölgetni, lecsöpögtetni, mert a sok olaj csak árt a dolgoknak (ahogy írtad fröccsöl)
próbáld meg kézzel leszedni róla annyi olajat, pácot amennyit csak tudsz, úgy is ha elég ideig pácolódott, akkor marad benne elég.
aztán az egész sütés végeztével lehet csinálni a pl tejes mustáros mézes pácból nagyon jó öntetet. mindet bele a serpenyőbe amiben a hús sült, és kicsit felforralni, besűríteniha nagyon olajos a pác, akkor abból inkább ne
[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
1: ami éppen megfelel a méreteknek (fémtál, műanyag lezárható-nem lezárható....akkor lefóliázom, hogy ne eregesse a szagokat) egyébként bármiben lehet. a befőttes azért jó, mert viszonylag kevés olaj is elfedi a cuccot.
nem feltétlenül lényeg, hogy lepje el az olaj, elég ha meg van locsolva, és az 1-2 nap alatt forgatva benne.2: attól függ mit sütöttél benne, és az mennyire "szennyezte össze" az olajat.
mivel én egy évben használok kb 2 litert, így nem igazán tudok nyilatkozni a dologról
illetve csak annyit, hogy amiket sütök benne, azok után még max 1x. tehát összesen 2x használom ugyanazt az olajat.de ha majd használod, és utána lehűl, szagold meg, és ha érdemesnek találod a további használatra, akkor egy fémhálós szűrőn át leszűrve - az alját otthagyva- töltsd egy üvegbe, amit le tudsz zárni a következő használatig.
nekem azért egyszerűbb, mert pl fasírtgolyót sütök csak bő olajban, így a következő adag amit kisütök, az is fasírtgolyó lesz, és nem lesz a pl rántott húsnak fasírtgolyó íze. (remélem érthető)
[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
hát hallod, te aztán tényleg kezdő lehetsz főzésben ilyen érdekes kérdésekkel
na lássukcsak:
1: nincs igazán maximum mennyiség. hogy mennyit sütsz meg az csak idő kérdése. mert pl mint azt tudjuk a tizen, huszon kilós pulykák is átsülnek egyben, ha elég ideig sütjük őket.
persze nem kell kipróbálni (én nem akarom, attól azért kicsit félek )
igazából a jó ízlés határa, és a türelmed szab határt: tudniillik, hogy adott helyen (tepsi) minél több húst akarsz sütni, annál többet kell egymásra tenned, és minél többet teszel egymásra annál több ideig kell sütnöd, hogy jó legyen de ez csupán fizika, és józan ész2: a sült hús eltartásának legjobb módja, ha zsírban, sok zsírban teszi el az ember, (amiben sült) mert a zsír tartósítja, és szigeteli a levegőtől, és kevésbé hajlamos ilyenkor megromlani a hús. (nem tudom te mennyit ettél, de én kisebb koromban nagyon sok zsíros kenyeret, olyan zsírból, amiben apró húsdarabok voltak, és a zsír alján a kocsonyás-hagymás lé. na én ilyen zsírban sült húsról beszélek)
egyébként ha natúrban sütöd, és nem zsírban teszed el, akkor talán 2-3 napnál nem jobb tárolni a hűtőben, még ha hiper-szuper is a hűtő, mert a/ kiszárad b/átveszi a többi kaja szagát c/az állaga nem lesz már olyan, mint frissen.3: nem egészen értem a kérdést. de ha arra akarsz rákérdezni, hogy a nagyobb darab húst milyenre szeld, aprítsd, akkor az a válasz, hogy amilyenre jól esik a szelet az csak azért van, mert úgy könnyű porciózni, és szétszedni a "tömböt".
4: olaj azért kell a hús -és úgy általában majdnem minden alá- mert az akadályozza meg, hogy leégjenek a dolgok a tepsibe. te is tapasztaltad már sütés folyamán, hogy a tepsi falához odaégett pár darabka. ez éppen azért van, mert nincs az étel és a tepsi fala között megfelelő mennyiségű olaj, zsiradék. a sütés minden esetben a sütő hőjétől megy végbe.
nem kell, hogy az egész tepsi ússzon az olajban, én a legdurvább, amit láttam zsírban sütés címén is max 1 centi zsír volt, de abból 3-4-5 centire emelkedett ki a benn készülő kaja.
én általában egy gáztepsis történet alá egy púpos evőkanál kanyarintás zsírt, vagy olíva olajat teszek (az olíva mint megtudtam a hőtől elveszíti a lényegét, tehát csak "kenés" céljából teszem alá, lehet használni sima napraforgó olajat is). fentiakre hivatkozva tehetsz többet is, ha az a célod, hogy a benne sült hús egy részéből húsos, kenyérre kenős zsírt készíts.továbbá én minden tepsis történetemet (kivéve a tészták, és sütemények) letakarom alufóliával a sütés első 2/3-ában. ettől a keletkező gőzök előbb megfőzik az ételt, és levet engednek a dolgok (vizet, ami főzi a dolgokat, ezért se kell víz a húsok alá, csak olaj) és csak a sütés utolsó harmadában veszem le a fóliát, hogy piruljon a cucc, és párologjon el a nem kellő folyadék (ekkor a legvalószínűbb, hogy odaégnek apró darabok a tepsi falához, e ez természetes, és az odaégett részek a legjobbak )
remélem kimerítő volt a válasz
legközelebb lakáséttermet nyitokIllusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
az annyi, hogy tepsibe papír, és rá a cucc. nem szükséges olaj, elég a pác olaja.
a tésztákhoz még az se kell. ilyen pl a pizzatészta, vagy lepény, esetleg sütemény is.
de ilyen a muffinpapír isa sütésnél oda kell figyelni, hogy ne hevítsd túl, mert akkor füstöl, és az nem frankó
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
ezt nem igazán javasolnám, mert képes, és odatapad a fólia a húshoz, és a milliméteres fecniket nem jó móka szedni a forró húsról, de éppen ezt a célt szolgálja a tepsi lefedése.
cs.mellfiléből meg... hát pl nagy apróra vágott hagymát pirítasz, rá a cs.mellfilé kockákat, megszórod tandori fűszerkeverékkel, felöntöd csöpp fehérborral, majd miután megfőtt a hús, hozzáteszed a rizst is.
tejföllel lehet megküldeni a tányéron.kb ilyen lesz
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz DeFranco #2024 üzenetére
ezt úgy hívják, hogy lepény
én szoktam halasat csinálni: apróra vágott hagyma+tejföl+tonhal (lehet bármilyen halkonzerv is) összetörve összekeverve.
vagy pl paradicsomkarika+sajt+oregano
vagy bacon+sajt
vagy szalonnakocka+hagymaés még sokan mások. kb tényleg bármi tehető bele.
a tésztagyúrást pedig én a saját kezeimre szoktam bízni, kb 5 perc alatt kész van, nem kell sokat szívózni vele. már annyira tudom, hogy fejből:
500 gr liszt 300ml tej vagy vízben egy kanál cukor, bele élesztő, felfuttatni
egy csipet só, olívaolajlehet még bele butítani elég sok mindent a tésztába: kockázott sült szalonna, magvak, karikázott zöldhagyma, stb
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz kenny123 #2028 üzenetére
esetleg Bélszín Berrichonne módon
(angol bélszín, angol hátszín) Tűzdelt bélszín pecsenyelével. Körete: párolt gesztenye, sült angolszalonna, párolt kelkáposzta és gyöngyhagyma.de vannak ilyenek ám meg ilyenek
és még lehetne turkálni gugliban bőven
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz DeFranco #2031 üzenetére
hát gép... ki mit ért alatta: van robotgépem, tészta adapterrel (az a csigavonalas), azzal szoktam elkezdeni, aztán amikor már nem annyira trutty, akkor kézzel befejezem. akkor tuti a tészta, ha már nem tapad oda az edény falához (ugye a hozzáadott olívaolaj miatt)
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
házi tortilla
15 dkg liszt
2 ek olaj
1/2 tk só
1/4 cs sütőpor
1 dl vízösszekeverjük, összegyúrjuk, hagyjuk pihenni
6 felé választjuk, és darabonként 20-25 centis korongokra (vékonyra) nyújtjuk, és a forró teflonserpenyőben mind a két felét kisütjük. elég neki kb 40-50 mp egy oldalon)a belevaló bármi lehet.
paradicsom-paprika-hagyma apróra vágva midnenképp, és hozzá lehet kevergélni sajtot, tejfölt, mustárt, olajos halat, paradicsomos halkonzervet, maradék bolognai spagetti szószt, BÁRMIT[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz zuzu000 #2042 üzenetére
olyan nincs, hogy lehetetlen.
-először próbáld meg kés hegyével, de vigyázz, hogy le ne törd a hegyet.
-bármilyen aprócska hegyes tárggyal próbálj meg rést nyitni a belső tér és a környezete között.
-nyomd össze picit a lábos oldalát, hogy kicsit ellipszis alakú legyen, és így a fedő kör alakjától eltérő módon remélhetőleg kiszökik a vákuumaztán ha nem megy, akkor végső esetben melegítsd újra a kaját, és a keletkező hőre könnyen le kell jönnie a fedőnek.
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz Coccolino_O #2047 üzenetére
mi úgy hívjuk, hogy kutyakaja
egyébként a liszttel semmit nem tudunk, ha van gusztusod, akkor leszitálva visszateheted a többihez, vagy ha nem akarod, akkor paprikás lisztet csinálsz belőle halhoz.a tojáshoz hozzákevered a morzsát úgy, hogy massza állagú legyen, hogy még lehessen formázni és ne legyen túl kemény.. kicsit sózod, apró 2-3 centis golyókat, vagy akármilyen lapos alakot formázol belőle, és ugyanúgy kisütöd, mint a húst olajban.
amikor aranybarna a külseje, akkor kész.
rájössz majd, hogy milyennek kell lennie az állagnak, hogy ne legyen túl kemény kisütveIllusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz CoolBoy323 #2057 üzenetére
előre kevert liszttel nem próbálkoztál még?
...egyébként nm tudom mi lehet nálad a bibi, mert amikor anyámék csináltak kenyeret, soha egyetlen darab se volt rossz.Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
500gr liszt
250-300 ml víz, (nekem legutóbb sok volt a 300ml víz, ezt keverés közben plusz liszttel pótoltam)elkészítés
kb 1 ek cukor a langyos vízbe, bele egy élesztő (szigorúan kocka, és nem por)1-2 ek olívaolaj a keverés közben
kiskanál sóösszekever, hagy kelni, kinyújt, tepsibe tesz, megrak, hagy kelni még kicsit!! és utána mehet a sütőbe
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz PindurAnna #2074 üzenetére
már egy ideje szemezek ezekkel a kerámiás cuccokkal. mennyibe fájnak? esetleg egy közepes méretű lábas, meg egy serpenyő-féleség?
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz betonfelhő #2092 üzenetére
csak nem mogyorókrém készül?
én még nem próbáltam az enyémet, de nekem egy olyanom van, ami alapbetően botmixer, de van hozzá aprítós késes adapter is. a márkája SOLAC. ez az. én azért voltam hajlandó kifizetni érte ilyen árat, mert fém a botmixer nyele. sokszor csinálok gyümölcslevest, és a forrásban levő levesben turmixolok.
az aprítóját meg nagyobb mennyiségű hagyma aprításakor, vagy töpörtyűkrémhez szoktam igénybe venni.
szerintem abszolúte megéri az árát.Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz betonfelhő #2094 üzenetére
semmi másért, csak ezért
most hogy ismerem ezt a receptet, szívesen kipróbálnám, ugyanis én az egy üveg nutellát egy kanállal típusú ember vagyok
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
szerintem jobban jársz valami turmix-aprítókésekkel kombóval. én láttam ilyen aprítót már, nekem nem jött be... a másik meg, hogy egy jó késsel jobban szeretek hagymát aprítani mint gépet összekoszolni emiatt... még akár nagyobb mennyiségeket is
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz korcsillio #2123 üzenetére
létezik egy veszélyes süti nevű mikróban elkészíthető 3 perces süti... csokis is, édes is, gyors is süti is. nekünk már sokszor megmentette az esténket
Illusztrálok, tehát vagyok
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- E-roller topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen