- Windows 11
- Windows 10
- Törvénnyel pörgetné fel az európai zöldtechnológiát az EU
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- PHP programozás
- Mesterséges intelligencia topik
- Linux kezdőknek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kiderült, hogy hol veszik a legtöbb kínai EV-t
- Synology NAS
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
#76500480
törölt tag
Üdv! Most találtam rá erre a topicra. Kenyérsütést én is gyakorlom, kovásszal sok a munka(etetni kell, alaptésztába való bekeverés után egy éjjelt pihen) de jellemzően már azzal készül a kenyér, mert nem puffaszt, savanykás ízvilágot kölcsönöz, sokáig eltartható. Bekevert kovászhoz+20/20 dkg fehér liszt/ rozs vagy tk. liszt, utóbbit lehet variálni. 2 tk só, 300 ml víz, 1ek olívaolaj elhagyható.Első 30p után lehet hajtogatni, fontos, hogy több óra kell neki mire sütőbe kerül.(élesztővel 2 óra kelesztés, 30p/1x hajtogatás.)Előmelegített sütő 215fok légkeverés 30p, öntöttvasedényben(Ikeásba pont belefér) fedővel. Utána kb 1 óra 175fok légkeverés fedő nélkül. Nem szoktam bevágni a kenyér tetejét, repedten szép. Hajtogatási technikát tőle vettem át [link] Régen az élesztőstésztából sem nyomkodtam ki a levegőt, kovásszal készültből tilos.
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
-
#76500480
törölt tag
Kalácstésztára ami kovásszal készül, van valakinek egy jó receptje? Kovászoskenyér gyönyörű nagy buborékkokal (alulkelt ). Kalácstészta (briós, fonott kalács, piték)tömör, száraz pizzatésztaszerü lett. Kerül a fél kg liszthez 50g vaj, 1-2 sárgája +dagasztógéppel van megdolgozva, szemben a kenyérrel ami hajtogatással alakul. Gépidagasztás lehet a hiba? Hideg vagy a zsiradék? Fehérje már direkt hiányzik belőle, mert tömör tésztát eredményez.
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
válasz kmarci25 #3138 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Egyszerűen péksüteménynél nem jön össze a kovász áldásos hatása, de bagettnél sincsenek sikerek. Egyedül tényleg a kenyér ami szépen megreped, puha, levegős marad.
Ha valakinek hiányzik egy klassz sütőedény annak ezt ajánlom... nem az a sz.r, könnyű méregdrágán kínált konyhaikieg. [link] Fél kg liszttel készített kenyérhez elég, de kapható méretesebb is.
-
#76500480
törölt tag
Olvastam, hogy az elején magas hőfokon kell sütni a kenyeret, amennyit a sütő bír Elméletben és gyakorlatban ez pontosan hány fok? 300? Gondoltam, hogy kirpóbálom egy 10kW kemencében de az 1000fok sok lenne neki, ill. légkeringetés nincs benne csak 6 db fűtőpanel.
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Jól néz ki, beindult a nyálelválasztás Meddig tartható el, hűtőben vagy fagyasztóban? Házi fszalonna/szalámi készítés volt, füstöléssel, maradék ment a fagyasztóba, dézsmálós adag meg hetekig eláll sütőpapírba csomagolva 0-5 fokon(szigorúan Mazzini barna sütőpapírt használok).
Kenyértéma: Marad a 250fok rövid időre. TK/ fehér tönkölybúzaliszt hasonlóan viselkedik, mint a sima liszt? Eddig annyit tapasztaltam, hogy a TK tönköly "szomjasabb".
Útifűmaghéjjal valaki próbálkozott kenyérsütésnél? Állagjavítónak mondják, fehér kenyérbe több rost kerül. Nem voltam tőle elájúlva.[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
válasz inf3rno #3201 üzenetére
Édesítőszerrel készül a lekvár és eddig nem volt gond vele, sőt meggylekvár 2 hete bírja szobahőn.az megy a joghurtba (különben bontottan hűtve szokott lenni). Recept: fél kg gyümölcs, alapnak 3-4 közepes lehetőleg friss, reszelt alma, 250g eritrit/xilit + pár pötyögtetős ízlés szerint. Befőzés sorrendje: alma(alap)-gyümölcs- édesítő. Üvegeket el kell mosni aztán mikrózni, megtölteni, szigorúan fólia a tetejére, hogy a fémfedővel ne érintkezzen, megfordítani. Legyen külön befőzős fakanalad.Meggybefőtt tetejére került tartósítószer, aztán "felforrt", inkább kerülöm.
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
1."Gasztrooldalon" olvastam egy rántottareceptet. Kevés sütőport adjunk a felverrt tojásokhoz, hogy még lágyabb legyen az eredmény Nem mertem kiprobálni, esetleg valaki?
2. Diétásabb, kevésbé zsíros krémet készítenék. Ha jól emlékszem az angolkrém pont arról szól, hogy megfőzött és kihűlt tojásmasszához hozzákeverünk regnegeteg vajat. Amit ismerek még az a besamel(tojás, keményítő/liszt/pudingpor, tej). Kosárkás receptnél, sárgáját kell besűríteni+hőkezeleni de az félóra szenvedés. Egyéb ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Tesztelve lett a feketerizs. Arányokkal még baj van, mert mászkosra sikerült+ 2/3 fehér jázmint sikerült lilára szinezni(tényleg van benne antocianin ) pedig nem kapott 2x mennyiségű folyadékot. Érdekes de a bulgur sok vizzel is száraz pergős marad.
Rá kellene szokni, mert nagyon egészséges (100g/ 60g CH) barnarizsben 70 körül, annak mellékíze van, ugyanúgy mászkos, főve hamarabb megromlik.
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
válasz krizmo_ #3240 üzenetére
Basmati nagyon finom, nehéz a jázmin és a basmati között választani. Nekem a barna ízre "furcsa". Fekete(thai) jázmin bejött, igaz keverve a fehérrel. CH tartalma rendkívűl alacsony+0g cukor. Bulgurt meg kell pirítani+fűszerezni mert semleges ízre.(kuszkusz még rosszabb)
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Kevert rizs helyett kipróbáltam csak fekete jázminnal(Lorenzo márka) a főzést. Rémálom volt, 1 óra után is voltak rágós szemek benne. Rengeteg vizet elfőtt, a tej meg lila lett.(kakaópor láthatatlanná vált ) Töltöttpaprikába talán megpuhul ha órákig tüzön van.
-
#76500480
törölt tag
-
#76500480
törölt tag
válasz mephi666 #3324 üzenetére
Kinézete ellenére finom lett, úgyhogy nem kukáztam. Egy piskóta elkészítése eritrittel is nagy varázslat.... összesik. Sajnos kihagyhatatlan, sokszor a 30-40dkg cukor. Mézes zserbóba pl nem jó a vaj, csak a hidrogénezett növényizsiradék(margarin). Az puhítja meg a tésztát.
-
#76500480
törölt tag
válasz Šolaire #3336 üzenetére
Még egyszer megpróbálom vajjal, talán egy másikkal. Vaj és vaj között is van különbség. Pl kokárdás "zsírszegény" fehér olvadékony.... Desira vaj küllemre is minőségibb, zsírosabb, finomabb.
Különben a margarint én is utálom, ahogy a növényi tejszínt. Nem verődik fel Nyílván a technikán van mit csiszolni, főleg a cukrászatban fontos a jó recept követése.
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Mühel kemencetechnikát ia érdemea megkérdezni, nagy szakértelemmel rendelkeznek.Gyémánt vágótárcsa mindent visz .
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
70ft-os könyvből elkészítve, de van belőle másik recept is ahogy kókuszkockából legalább 3 féle(kevert tészta, mézes stb). Elvileg ez az igazi kókusztekercs, nem muszáj gőz felett felverni a fehérjét, az a "hamis". Cukor nincs benne csak hamar elfogy, koronavírusos időszakra be kell tárazni belőle.
Következő projekt kovász után a gyümölcsvíz Vajda József recept szerint. Kenyér, bagel, croissant előtésztája abból készül. Valaki próbálkozott vele?
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Limara recept alapján készült sajtos pogácsa, kovásszal és egy késhegyni élesztővel. Hűtőben meddig áll el nyersen, hogy megsavanyodna? Érdemes elősütni és lefagyasztani?
Metroban már kapni Aro-s porélesztőt ha valaki keresi és nem akar fél kilós kiszerelést frissből
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
válasz krizmo_ #3871 üzenetére
Gyorsabban meg is pirul Limarás receptek meg elég jók, általában a végeredmény tartós és jó szokott lenni.
Apr 12 Borbás műsorban Libor Mária volt a vendég, kalácsot sütöttek habtejszínnel. Azóta itthon csak úgy készül(apró változtatás:kovászos, 3 ek cukor helyett 12 édesítő vagy eritrit, szintén alsófelsőn de 220 15p utána 175 20p) annyira finom lett. Többi hozzávaló 500g finomliszt 100g kenyérliszt, 1 kk só, kb 2 dl tej(lisztfüggő, kidolgozás) 2 dl habtejszín, 1 egész tojás, 1 sárgája+ 1 egész kenéshez.
-
#76500480
törölt tag
Valaki tudna segíteni aszalásban? Cseresznye és meggy lenne az áldozat, egy komolyabb olasz aszalógéppel kezdődött az egész de a kapacitása véges egy fa terméséhez képest Sütőben zajlik a dolog alsó-felső+ légleverés 55fok, egyelőre egyenletessebben is száradnak az aszalványok, mint a kis gépben. Hány napot hagyjak nekik, melyik szinten legyen a tepsi, ill. üzemmódon érdemes-e változtatni, sima légkeverés....? Szilikagél hatékony élelmiszertároláshoz?
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Ismerték valami online boltot, ahol (még) venni lehet minőségi öntöttvasedényt? 2,5L max 3,5 ovális jöhet szóba, külső zománc nem gond.
-
#76500480
törölt tag
Rántotthús panírjába arányaiban mennyi zabpelyhet kell belerakni a zsemlemorzsához? Kis vagy a nagyszemüt ajánlanátok?
-
#76500480
törölt tag
Ti se kaptok kacsa/libahájat? Városi piacon 7 hentesből 7nél nem volt, 8. előre kiírta... Szoky féle kenőmájashoz kéne
Koronavirus óta nagyon el van b...a az "élelmezés".
Pld 1 hónapja a családellátó, 5L étolaj helyet 2L-t küldött magasabb áron(számla/SZL megrendelés szerint készült), ezzel kapcsolatban elérhetetlenek, de már mind1. Futárnál kellett volna intézkedni, tanulópénz. -
#76500480
törölt tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani valami online boltot ahol sutoipari kiegészítőket lehet vásárolni. Ajándéknak lenne + saját részre is vennék egy-két dolgot. Amiket főleg keresek: sajtosrud kinyomo(rácsos tepsi méretű, hogy ne kelljen a maradékot ossznyomorgatni), kürtőskalács Sütő henger (ideje megprobalkozni vele, amit vettem eddig az nyers volt).[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Köszi a linket. Tescoma elég drága ahhoz sokat kellene vele sütni bár tény és való, hogy minőségi márka. Van belőle szilikon kenyersuto tálca csak szetfolyik rajta kovasszal készült lágy tészta ezért maradt vas edény.
-
#76500480
törölt tag
Lehet, hogy valamikor túlkel, egyforma kenyér nincsen ez a szép a kovaszban. Este megy a bekeveres hutoskovasz+Liszt+víz majd reggel a 40dkg Liszt+víz+só és a 20p dagasztas. Meló miatt csak déltől kezdődik a hajtogatás és mondjuk délután 5kor megy a sütőbe. (Szobahőmérsékleten kell, hűtőben csak az anyakovasz van).
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Túrógombi nyakon öntve töjföllel
Ez készült: Snickers csokizas előtt
30dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 tojás, só(elhagyható a mogyoró miatt). Összegyúrni és hűtőben pihentetni pár órát. Kinyújtani 0,5cm vastagra és megsütni alsó-felső 180fokon 15p alatt, ne barnuljon azért meg.
30dkg cukrot lassú tűzön karamellizálni, bele a 200ml habtejszín(vigyázni vele mert kifut) aztán mehet bele 80g hideg vaj ami szépen felolvad, végül 30dkg sós!!földimogyoró. Hűtőbe rakni majd, 1-2ek étolajjal fel olvasztani legalább 25dkg csokit és ráönteni. Nem egy kalóriaszegény desszert a 7000kcalval sőt… de elképesztően finom, pártikra szállítható tartós🤩[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
válasz krizmo_ #7742 üzenetére
Nagyon guszta🤩 Elrontani is nehéz, lévén, hogy a bőrét kidobjuk. Szénné lehet égetni, lényeg, hogy másik oldal pár perc legyen. Illetve amikor a bőrén sütjük, nem szabad mozgatni mert megtörhetjuk a húst és darabokban szedhetjük ki. Sütőben nem probaltam(egészséges lassú sütés vasedényben, tudom ) de éhezem…🤤
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Ismertek valami kókuszos raffaellora hajazó ömlő süti receptet? Nem szeretném hogy full vaj legyen, tejport és a sűrített tejet is kihagynam. Arról lebeszéltek hogy a az itt megtalálható Snickers recept alapján csinaljam. (Omlós tészta alap, karamell(tejszín, cukor, vaj) sós mogyoró helyett mandulával, tetején tej csoki helyett fehér csoki+kókuszreszelekkel. “Túl édes lenne”
Kevert piskótát ill. kelttésztát(kókuszreszelékes aranygaluskát ) vagy a full margarinos kókusztekercset nem kívánom most
SteveS: 2,5dkg(25g friss)/ 3,5g száraz 1kg hoz én egy zacskó szarazelesztot adok ami 7g, vág 5dkg budafokit. Megjegyzem a Budafoki az abszolút kategória nálam, nehéz megölni és kevesebbel is beéri a tészta
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
válasz krizmo_ #8093 üzenetére
Köszi a tippet. Ez már lehetne kokuszmisu Tiramisu és epermisu volt próbán, de a hagyományos jött be. Sutikbirodalmaban találtam egyet ami diétás [link]
De eddig tényleg a szokásos kókuszos sütik váltak be. Talán a megreformált “kokuszgaluska” okozott pozitív meglepetést csak ma készült már egy Szoky fele kalácsMár annyit írok erről a hozzavalorol, hogy rakok is be egy saját receptet. Háborús időkre való
Kókusztekercs40 dkg liszt
20 dkg margarin
4 tojás sárgája
7 dkg cukor
2 dkg élesztő
0,75 dl tej
Élesztőt lanygos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, 4 részre osztjuk.Krém: 4 db tojás habját 30 dkg cukorral gőz felett felverjük és 20 dkg kókuszreszeléket keverünk bele, vékonyra(3-4mm) sodort tésztára kenjük. Kalácsszerűen összegöngyöljük és feleszeletelve tepsibe rakjuk.
Sütési hőfok/idő 180/25p (alsó-felső sütés)
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
válasz krizmo_ #8103 üzenetére
Nem az ördögtől való. Felváltva szoktam használni őket. Vajnai azért figyelni kell(keménység).
Kovászeteteshez én a pennyben kapható rozslisztet használom [link]
Jó a garat tk is vagy vészhelyzetben a fehér is, de valamiért a rozsot szereti a kovaszom. Én akkor etetem amikor 50g ra csökken az érettkovasz tömege(ránézésre ) 10dkg rozsliszt/ 10dkg víz. Jól összekeverni és kint hagyni egy éjszakára. Reggel beteszem a hűtőbe:[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
válasz krizmo_ #8134 üzenetére
Zsírban gazdag mondhatni Nálunk megint Szoky fele kalács készült
… valamiért az vált be 75dkg liszt/15 dkg vaj(20%a liszt mennyiségnek 10% helyett) kakaós töltelék olajjal készült hasra csapásra. Meg melegen folyós volt de kihűlve már nem. Én pl ruhellem ha töltelék száraz ezért mindig mikrozom a sütiket(magasabb édesség faktor miatt is)na de egy kelt tésztát Az max újra sütés áldozata lehet. Kakaós csiga azért maradt el, mert ott megég,kifolyik, pultot koszol a töltelék.[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Első próbálkozás. Nem szidom Szabit de nekem a zsiradék túl sok, el is tértem a recepttől [kép] pl két sárgája miatt sajnáltam azt a két tojást… ill több liszt ment bele mert nekem így is ragacsos, kemény tészta lett. Klasszikus nálam az 50dkg liszt és 300-350ml tej/víz 50g vaj(vajas kifli), kalácsnál 75dkghoz 15dkg vaj(zsírosabb kelt tészta).
Még egy pont a kakaós kalacs mellett, nem folyik ki, nem nyílik szét, könnyebb vele a munka, ha csiga akkor vajas leveles, de ugye az a hajtogatod miatt időigényesebb. Azért ez is elfogy, ebben az inflációs környezetben biztosan
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
00ás pizzaliszttel milyen kenyeret/péksütit lehet sütni? Tudom, púderlisztnek hívják mert rugalmas, nyújtható tésztát eredményez. Járvány idején amikor hiány volt, emlékszem hogy csak metros pizzaliszt maradt. Ára miatt nem merek kiserletezgetni vele, pl retesliszt az valamennyi van a kovászos kenyérben.
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
válasz krizmo_ #8420 üzenetére
Celldömölki vagy Metros jöhet szóba. Nagyit már régóta nem veszek ill. család ellátóról mindig van rendelve valami ha nem éppen a garat malom honlapjáról, ott láttam valami pizza lisztet. Kamutbúza semmi extrát nem adott, viszont a kamut búzadarával befurodtem….apró szemű, barnás…. Tejbegriznek is fura volt…
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Kerestem egy másik péksütis receptet. Limaras már jobb volt, mint amit Labi, az erdő pékje könyvben találtam.
50dkg liszt
7g élesztő
3 dl tej
0,5 el olaj
1 tojás
2kk só
cukor ízlés szerinthajtogatason van mit javítani, ill. még tejszínt sem használtam, de az olaj máskor is bejött, vaj helyett, pl sós perec. [kép]
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
Krizmo nagyon sokat segített a tanácsaival Ki lett próbálva tejszínnel péksüteménykészítés.
[kép]
75dkg liszt, 1 zacskó Sissy habtejszín, 1ek só, 2 ek cukor+ egy kevés a 3/4ed Budafokiba. Víz/olaj állag alapján. Gepidagasztas 20p-> 1ora kelesztes, 90g-os gombócok formazasa -> 20p pihentetés, 🔺re nyújtás és fel tekerés aztán ment éjszakára a hűtőbe, reggel 2ora szobahőmérsékleten majd 200fok alsó/felsőn megsütve.Egy kicsit sok olaj ment bele és az aldis liszttel is voltak gondok. belbake bl55re(Lidl) vissza kell térni.(hatósági ár előtt a pizzeriaba tonna számra ezt lisztet vittek ) Vajból ment szinten a fagyasztoba. Néha csak! az Aldiban kiszórják, hirdetés nélkül, az 1200Ftos 250gos ír vajat 800-900ert(3600kg). Különben meg a Sparban van elfogadható áron 80%os …(Valio 4k/kg) többi iszonyatosan megdrágult.
[ Szerkesztve ]
-
#76500480
törölt tag
válasz krizmo_ #8855 üzenetére
Az előzőeknek “szárazabb” bélzetük volt, vélhetően az alacsonyabb zsírtartalom miatt (2,8 tej+víz+ olaj)
Ezt kiflit a bolti “retro kiflihez” tudnám hasonlítani és valóban finom úgy magában vagy tejjel.
Hamburger zsemle kefir hozzáadásával készül , idővel hamarabb ki is szárad de azt úgyis serpenyőben az ember megpirítja, összeállítás előtt vagy megy melegszenyo alapnak.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Seat toledo leon 1m 99-04-ig bőrös ajtókárpit szett
- Új, bontatlan WMF KÜCHENminis gyümölcsaszaló gép matt rozsdamentes acél ház - Még 6 hó bolti garival
- Parkside PGASA 12 A1 akkus fű és sövényvágó
- Nem használt, de bontott dobozos Ariete függőleges grillsütő - 1 hét próbagarival! -
- Black&Decker ASI200-XJ autós kompresszor - Még 1,5 év Alza bolti garanciás!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen