Új hozzászólás Aktív témák

  • szilu7

    senior tag

    válasz schawo #5961 üzenetére

    Az ASRC elektronikáknál tényleg gyakran használnak galvanikus leválasztást.
    Én (sajnos tényleg nem emeltem ki) alapvetően aszinkron USB adatátvitelről írtam, amit a nagy gyártok sokszor saját, egyedi protokollal oldanak meg. (Ez is növeli a költségeket rendesen kis darabszám esetén.)
    Az ASRC esetén pl. egy USB-SPDIF átalakításról beszélünk. Az SPDIF-nél tényleg gyakorlatilag lehetetlen a jittermentesítés, lévén az SPDIF-nél a fogadó fél nem tudja változtatni az átvitel sebességét, nincs "flow control". (Hiba esetén újraküldés sem lehetséges.) Mindezek miatt buffereleni sem lehet normálisan, kénytelenek a konverziót valamilyen módon az adatátvitelhez szinkronizálni, azaz abból előállítani az órajelet (lásd "clock recovery"). A galvanikus leválasztás ez esetben csökkenti a zajt, ami pontosabb órajel előállítást tesz lehetővé, tehát egész jól gondoltad Schawo. Azonban "normális" adatátviteli módszerekkel galvanikus leválasztás nélkül is lehet jittermentesíteni.
    Az egyedi USB-s megoldások lehetővé teszik a "flow controlt", a DAC USB chipje "meg tudja beszélni" a PC-vel a szükséges adatátviteli sebességet, így állandó szinten próbál tartani egy relatíve nagy buffert. Hiba esetén akár újraküldésre is lehet ideje. A bufferből már saját órajellel lehet kivenni az adatokat, amivel tényleg lehetséges a függetlenítés a bejövő adat jitterétől.
    Ezért van az, hogy a DACPortom nagyon boldog 1 sec bufferrel, míg egy Halide transzport nagyon kicsi buffert (10 ms) igényel, hiszen ott nagy pontossággal kell biztosítani a folyamatos adatátvitelt, hogy pontos legyen a konverzió. Többek között ezért lehetnek drágák a jó transzportok.
    Ja, és ne bántsátok mindig szegény jittert, ott van a testvére a "wander". Ő a lassú jitter, mostantól őt kell szidni.:) (Mondjuk ő valószínűleg nem befolyásolja a hangot annyira.)
    Azt hiszem írok majd egy összefoglalót ezekről, és nem terhelem vele a fórumot. Aztán ott majd lehet beszélgetni róla, akit érdekel.
    Egyébként holnap meglesz ntomkától a K500. :D

Új hozzászólás Aktív témák