Új hozzászólás Aktív témák

  • Peterhappy

    őstag

    Az utóbbi napok hozzászólásait elnézve előre is elnézést kérek az OFF-ért. ;]

    Szóval: végre nem csak passzív tagja vagyok a topiknak; újra futok!!!

    Hónapokkal ezelőtt tiltottak el, akkor másfél héten belül három különböző orvos mondta, hogy ne erőltessem ezt a futás dolgot. Akkor már három kilométert sem tudtam komolyabb térdfájdalmak nélkül lefutni, rendszeresen haza kellett sétálnom.

    Ennek az egyetlen pozitív hozadéka az volt, hogy kivétel nélkül valamennyi doki a biciklizést javasolta a futás helyett, így három év kihagyás után ismét bringára pattanhattam (két komolyabb bringás balesetet követően tiltott el a Család egy életre és... hát... nem feltétlen osztoztak az örömömben, de ez legyen az Ő bajuk).
    A biciklizés volt az, ami igazán hiányzott az életemből! Immáron két hónapja tekerek és azóta is minden megtett métert borzasztóan élvezek!
    Viszont - nem hittem volna - néhány napja eljutottam arra a szintre, hogy a futást már nem tudja teljes egészében helyettesíteni.

    Másfél hete mentem el először futni, 8 km-t tudtam összekaparni, csapnivaló idővel. A "szokott", de hónapok óta nem tapasztalt fájdalmak a harmadik kilométer után jöttek elő és az ötödik km környékén erősödtek fel. Nem adtam fel, hazafordultam ugyan, de futottam tovább, mégis akkor azt hittem, ennyi volt. Azonban az utolsó kb. 1500 méterre csökkentek valamelyest a fájdalmak, így úgy gondoltam, adni fogok ennek az egésznek még egy esélyt.

    A változást az hozta el, hogy elengedtem az aszfalton futás dolgot. A kb. 2 km-re lévő SZAC-pályán jelenleg botrányos homokos-salakos futópálya van, de még mindig puhább, mint az aszfalt. Tavaly sokat jártam ide körözni, most annyiban változtattam ezen, hogy az oda-vissza utat biciklivel teszem meg. A bemelegítés részeként kibringázok a pályára, majd futás után levezetés gyanánt meg haza.
    Ebben az is a zseniális, hogy - röstellem, de - bármennyire is szeressek futni, piszkosul nehezen indulok neki. Bringával viszont bárhová, bármikor.

    Az első futásom alkalmával még elő-előjöttek valamennyire a térdfájdalmaim, a második és a harmadik futás alkalmával azonban nem és ez bizony nagyon komolyan meglátszik a teljesítményemen! Alább illusztrálom ezt pár eredménnyel.

    Egyelőre tehát az van, hogy két-háromnaponta futok 7-8 km-t, aztán igyekszem az adagot visszanövelni, illetve a heti futások számát is felhúzni. Most még igyekszem sokat pihenni, hogy nehogy ismét gondok adódjanak a térdemmel.

    Nemrég szereztem be egy CooSpo H6 övre, aminél vannak persze jobbak, de több teszt szerint is 99%-os pontossággal bír (pl. egy Polar H7 övhöz képest).
    Ha emlékeztek, egy alap Lidl-s öv+óra kombóval futottam, amitől távol állt a pontosság, de arra épp jó volt, hogy a pulzuskontrollra ráérezzek.
    Az új övvel új távlatok nyíltak meg, végre rögzíteni tudom az adataimat, az egyetlen szépséghiba, hogy valamilyen okból kifolyólag ezt a Runtastic PRO nem ismeri fel, így áttértem a Strava-ra, ami viszont nem mutatja az aktuális pulzust, csak az átlagot, ami elég béna, ha pl. 2km lassú tempó után akarok nyomni 2 vagy 4km ütősebbet...
    Azaz, kvázi épp pulzuskontrollra nincs jelenleg lehetőségem, csupán utólagos elemzésre... csederből vederbe...

    S akkor néhány szám. (képeket akartam beszúrni, de nem akarom nagyon szétbarmolni a topikot, így csak belinkelek két futást)

    Megvolt életem első mért direkt 400 métere.
    Fokozatosan növelt tempó után, kisebb pihenő után estem neki és nyomtam, ahogy a csövön kifért. A vége nagyon fájt, vissza is estem (viszont és ellenben kipréseltem magamból egy 195-ös max pulzust), de arra pont jó ez az idő, hogy legyen min csinosítgatni néha :) Ami fáj, hogy a Strava hiába mért 400 métert, nem ért össze a köröm, így ez úgymond "nemhivatalos" 400 m. 1:26

    A "hitelesített" 400 méterem 1:42 lett, a tegnapi futás részeként.
    Ez utóbbinál az eredeti elképzelés az volt, hogy hét kilométert futok (2km 7:00 alatt, 3km 6:00 alatt, 2km 5:00 alatt), majd egy 400 próbálkozás
    Elkapott azonban a lendület, így végül 2km 6:45 alatt, 4km 5:30 alatt, 2km 4:30(!!!) alatt lett belőle :)
    Ez utóbbira azért is vagyok nagyon büszke, mert az eddigi legjobb kilométerem 4:50 volt (lejtőn), ebből lett most 4:22 (kvázi sík terepen).
    Mindezt öt hónap kihagyás után úgy, hogy az elmúlt két hónapban kb. hat kilót híztam :F Szóval azt hiszem, van még benne fejlődési potenciál :)

    A 400 rekordra nem volt esély, annyira kimerültem előtte, hogy a táv kéharmadánál elszálltam.
    Legközelebb újra próbálkozom!

    A terv most nagyjából annyi, hogy hetente kétszer-háromszor, meló előtt elmegyek futni 7-8 km-t és hétvégén egy lassabb, de hosszabb (15km+) futással zárni a hetet.
    Aztán meglátjuk mindebből mi lesz, egyelőre nem igazán merek hosszabb távra tervezni, minden a térdeimen múlik.

    Nagyon hirtelen (azt nem mondom, hogy röviden), ennyi. Elnézést, hogy ilyen bő lére eresztettem, jól esett futni és jól esett arról írni, hogy jól esett futni :)

Új hozzászólás Aktív témák