Új hozzászólás Aktív témák

  • demagóg

    aktív tag

    válasz spiritex #29852 üzenetére

    Nagyon szerencsés vagy, de azért erre ne számíts minden alkalommal. Ha a HDD 40 cm-ről leesett (bár volt amikor 30-at írtál, ez nagyon nem mindegy, na meg a felület és a landolás pillanatában a pozició is erősen befolyásolja az esélyeket és a hiba tipusát is) és ezután a rendszer nem mountolta fel akkor ott biztosan történt valamilyen mechanikai elváltozás.
    -Lehet, hogy "csak" a lemezcsomag mozdult el (és/vagy a tengely elferdült vagy S alakot vett fel). Néhány ujraindítás után az elektronika már ujrakalibrálja magát a megváltozott viszonyokhoz. Ettől még nem áll vissza a lemezköteg, csak a sávok szervo infóit tartalmazó táblázat új paraméterekkel töltődik fel. A HDD kicsit lassul, de legalább megy, külső eszköznél nem számít. De a csapágy igénybevétele megnő, ez jól érzékelhető ha a vibráció nagyobb lett.
    -Lehet, hogy a fej kicsit belekapott a sarkával vagy az élével a felületbe. Néhány próbálkozás után a fejre rakódott illetve a felületen felgyűrt maszat szét tud kenődni annyira, hogy a FW fontos szektorai (FW modulok a felület szerviz területén) ujra olvashatóvá váltak. Ugyanez igaz a felhasználói adatterületre is. Továbbá itt is besegít az automatikus fej ujrakalibrálás amivel az elektronika még ki tudta kompenzálni a megváltozott elektromos és/vagy mechanikus paramétereket. De már ez sem az eredeti gyári optimális állapot.
    -Lehetséges, hogy a berezonált lemezek széle belekapott a parkoló villába (ez a leggyakoribb ha üzem közben esik le a HDD). Ekkor a műanyag test anyaga felkenődik a lemez szélére amit aztán a fej széthord a felületen. Itt is jelentkezhet átmeneti javulás többszöri próbálkozással.

    Ha egy szektor többszöri próbálkozás után egyszer végre beolvasható lesz akár ECC javítással is, akkor a HDD pánikszerűen automatikusan reallokálja a sérült szektort. Ekkor látszólag begyógyult a fizikai hiba. Valójában nem, csak használaton kívül lett helyezve, de a fej akkor is ott fog elhaladni felette több millió alkalommal.
    Nálad a fentiek közül történhetett valamelyik. Ettől még ne számíts arra, hogy az eszköz hosszú életű lesz, ez egyáltalán nem biztos. Az előrejelző progikra sem lehet ilyenkor már számítani, mert ha a felület meg lett bontva akkor sajnos bármikor beindulhat egy olyan lavina hatás amely miatt pillanatok alatt leamortizálódhat a HDD felülete (persze a fejekkel együtt). A GDB nem gyógyította meg a HDD-t, csak eleget macerálta ahhoz, hogy a HDD saját javító mechanizmusai pillanatnyi javulást eredményezzenek. Ez a HDD hurcolászásra még jó, de adattárolásra már nem alkalmas. Ezt figyelembe véve addig kell használni ezt az eszközt ameddig lehet, amíg nincs helyette megbízható másik. A te esetedben minden igaz amit írtál, de ebből nem lehet általánosítani, de ezt liksoft is leírta és meg is indokolta.
    Hosszú voltam (pedig nem, oldalakakt lehetne írni csak a te esetedről), de látom, hogy téged mélyebben érdekel a téma és próbálsz másoknak is segíteni.

    -De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...

Új hozzászólás Aktív témák