Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz KAMELOT #20047 üzenetére

    Fizika nem valtozott, ugyan ugy a 15 mikronos infratartomanyt fogja meg a co2 nagyon jol, ugyan ugy a vizpara is tudjuk melyik tartomanyt fogja, ahogy a metan, stb is tudjuk mit nyel legjobban.
    A Foldre erkezo napfeny egy resze pedig UVbol infraba valt at miutan az energiajat leadta, ez viszont mar bele tud akadni valamelyik uveghaz-gazba.
    Mivel kb 6-800ezer evnyire tudunk a sarki jegmintakba szorult levegobuborekok segitsegevel visszanezni a foldtorteneti korokba, ugy tudjuk megallapitani is, hogy milyen volt a legkor osszetetele*, es a fosszilmintak szenizotopos kormeghatarozasaval fel tudjuk epiteni a "jo kozelitessel ilyen volt" temat.
    Ebbol kiderul az, hogy valoban, a Fold klimaja _mindig_ valtozott, valtozik, es valtozni is fog.
    Ahogy azt is tudjuk, hogy az uveghazhatasu gazok nelkul nem nagyon lenne elet a bolygon, mert minden jegge lenne fagyva.
    A problemanak a megertese ott szokott elkezdodni, amikor az mondom, hogy nezzuk meg a foldtorteneti skalan a bekovetkezett valtozasok gyorsasagat.
    Evszazados tavlatokban beszelunk!
    Persze, becsapodhat egy meteorit, vagy kitorhet egy vulkan, stb, de ezeket is tudjuk mikor-mit okoztak, de ezek pillanatnyi zavarok.

    Es akkor most ezen tudas birtokaban nezd ujra a NASA-s videot, es allapitsd meg, hogy a jelenkori felmelegedes milyen gyorsasaggal utott be, es gondolkodj el rajta, hogy vajon az osszes eddigi kilengesnel sokszorta gyorsabban es eroteljesebben jelen levo mostani felmelegedes biztosan nem a mi sarunk-e.

    *jelen tudasunk szerint az elmult nyolcszaz-ezer evben egy rovid, 300as peak kivetelevel soha nem haladta meg a co2 PPM szama a 280at.
    Most 450nel vagyunk lassan.
    Hagyok idot gondolkodni.
    Azt pedig altalanos sulis fizikaoran is megtanultuk, hogy a levego minden egyes Celsius fok emelkedessel 7%al tobb parat tud megtartani. A para is uveghaz-gaz mint irtam.
    Es itt most kobkilometeres mennyisegrol beszelunk...

    Belemehetunk melyebben ha szeretned, de szerintem fogadjuk el, hogy kurva nagy gaz van, es mi csinaltuk ezt a szarlavinat.

    [ Szerkesztve ]

    どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。

Új hozzászólás Aktív témák