Új hozzászólás Aktív témák
-
pecsenye88
csendes tag
Na, ezt se tudtam. Azt hittem 51-es, amit írnak, akkor 51-es kiegészítők és kész. Holnap rendeltem volna be mindent, de akkor elképzelhető, hogy előbb a kávéfőzőt viszem haza és tolómérőzés lesz... Esetleg, ha valakinek konkrétan Dedica-ja van, vagy volt és tudja a pontos méretet, az nagyon jó lenne! Köszönöm az infót, ez számomra tényleg új (és fura). :)
Bocsánat, konzumpro-nak akartam válaszolni, de utólag nem találom, hogy be lehet-e jelölni.
[ Szerkesztve ]
-
Saját
csendes tag
Sziasztok!
Kávéfőző választással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
A DeLonghi Dedica alapvetően megfelelő lenne, ugyanakkor én acél bojlerrel szerelt kávéfőzőt keresek, lehetőleg minél kevesebb műanyag alkatrésszel.
- Őrölt kávéval etetném, ugyanakkor a kávépárnát is szeretném kipróbálni.Semmi hardcore dolog, csupán a jelenlegi Aldis, alumínium bojleres szörnyeteget szeretnénk lecserélni.
Előre is köszönöm!
Üdv!
-
konzumpro
senior tag
válasz pecsenye88 #5751 üzenetére
Nem katasztrófa ha nem precíz, de csak kosárhoz tudod kiválasztani a megfelelő tampert, a kosár meg úgyse a gyári lesz ha nyomásfokozó nélkül akarod használni. Nyomásfokozónál meg nincs jelentősége.
-
looser
addikt
válasz konzumpro #5753 üzenetére
Ezzel kapcsolatban maradt bennem kétely az előző beszélgetésből; az első Delonghi-n volt egy "beépített", lényegében a készülékházból kiálló műanyag tamper, amivel tömöríthető volt az alapból nyomásfokozós karral árult és feltehetőleg arra is tervezett filléres otthoni gép. Ezek szerint tényleg nincs jelentősége a tamperelésnek? Ezért álltam ki az előző hozzászólás-váltásban is a tamperelés mellett, holott tudom, az alacsony nyomású (vízt gőzzé forraló és a kávépogin átpréselő megoldások (Szarvasik, kotyogósok)) esetében sem tömörítünk. Nem tilos persze, a gőz utat tör a legkönnyebb úton, ami ugye lyukat képez és a kávépogi nagy része kioldatlan marad. Évekig ittam ezt és tapasztaltam a Szarvasinál. Tehát a kérdésem az, hogy az otthoni pumpás kisgépek (15-19 bar között) esetén nyomásfokozós szűrővel nem szükséges (ajánlott) tamperelni?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
konzumpro
senior tag
Le fogom tesztelni megint.
Rágebben Sage-nél azt vettem észre, hogy ha presszó finomságú az őrlemény, nyomásfokozó kosárral egy darabig jó a lefolyás, lassabb mint durva őrleménnyel, de mivel ponttól pontig folyik a víz, szétmossa a jól tömörített pogácsát.
Updosinggal, amikor főzés közben a kávé felduzzad a felsőszűrő szintjéig, (látszik főzés után a felsőszűrő mintája a zaccpogácsán és egy darabban lehet kiütni), nem tudja szétmosni a víz a kávét, belassul a lefolyás, de egyenletes, nem fullad be.
Ha jól van tömörítve. Ha nincs, megreped, keveredik, részleges lesz a kioldódás, egyszerre keserű és savanyú a kávé. Gondolom ez ugyanolyan nyomásfokozóssal is. Nem kizárt hogy tökéletesen jó nyomásfokozóssal is a presszó, csak nem praktikus. És mivel a maradék víz nem folyik ki alul, ázottabb a zaccpogácsa, nem is lehet egyben kiütni. -
RetepNyaraB
veterán
Dehogynem. Csak mellé nem kell különösebben ügyelni a presszó finomságú őrlésre. Nekem sokkal jobb volt tamperelve a nyomásos kar is.
Szarvasival sem lehetetlen ihatót gyártani, bár egy darab szar a koncepciója; csak melós.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
őstag
Sziasztok!
Hosszabb ideje használom a Dedica gép mellé a Graef CM702 örlőt. Néha néha kipróbálom a naked karral is a presszót, de valahogy sosem jó. Keserű, ihatatlan lé jön ki .. Gyorsan átzubog a kávé főzéskor.
Így inkább többször a gyári, nyomásfokozós szűrőt használjuk a frissen őrölt kávéval.
Csatolok pár képet milyen szűrőim vannak (dupla és szimpla)
Dupla magassága 25mm, míg a szimpla szűrőé 17mm
Tamper sem megy bele teljesen a szűrőbe, nem tudom ez mennyire okozhat csatornásodást, mert az is megesik
[kép] [kép] [kép] [kép]Duplába 15g körül szoktam tenni. Szimpla inkább csak pihen, mert ahogy itt is írtátok hogy azzal még nehezebb főzni.
Minden ötletet, tippet fogadok hogy lehetne még jobb a kávé nyomásfokozó nélkül. Próbáltam finomabbra állítania örlőt, két alátét is benne van már, de valahogy nem jó.. -
Saját
csendes tag
válasz konzumpro #5758 üzenetére
Értem - közben utána is néztem, a típusa SilverCrest SEM 1100 B3. Sajnos nem találtam róla infót, hogy mivel van szerelve.
A Dedica az thermoblokkos, viszont azt nem tudtam, hogy acél csőben fut a víz, és nem érintkezik közvetlen az aluval - ez 100%?
Előre is köszönöm.
-
konzumpro
senior tag
Szerintem igen. Ez egy Dedica termoblokk:
A Silvercrestet meg itt látom szétszedve, de ez tényleg alu kazánnak tűnik.
https://www.youtube.com/watch?v=OnJdUQnItTA
https://www.youtube.com/watch?v=dRj8YVf2P70[ Szerkesztve ]
-
-
Osynho
addikt
válasz pecsenye88 #5751 üzenetére
Haver ilyet vett, ez pont jó hozzá.
-
K1nG HuNp
őstag
Nagyon bevált az aeropress+aergrind+nanofoamer kombó. 18g casino mocca light roast kávé a medium-fine között (aergrind 2:0 beállítás), 90g vízzel egy erős alapra megy rá a habosított tej és jobb mint a kávézóban + egy rakat sikerélmény
(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
inf3rno
nagyúr
A Dedica EC 685-nél mi van akkor, ha sárgán villog a gőzölés gomb?
Buliban hasznos! =]
-
pecsenye88
csendes tag
Van érdemi különbség a Greaf cm702 és cm800 között? Látok eladót cm800-ból, de redetileg egy új cm702 volt kinézve. Van különbség a külső borítás és anyaghasználaton kívül? Vagy mindegy melyiket veszem?
-
looser
addikt
válasz pecsenye88 #5775 üzenetére
A CM800-on több fokozat van, finomabban lehet állítani.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
konzumpro
senior tag
válasz pecsenye88 #5775 üzenetére
Van benne valami fémlemez is a sztatikus feltöltődés ellen, amitől több a pangó őrlemény.
-
eastsider
nagyúr
Lehet akkora elteres kavek kozott, hogy azonos orlemeny mellett befullad a GC, ahol masik, sotetebb porinel siman jo a flow?
OPV @ 9.5 bar, ims 12/18gr, bottomless. a kave mennyisege ugyan az (18gr). pori vilagosabb, frissebb joval a kavemas: jo cikk a kosarakrol: [link]
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz koxkids #5780 üzenetére
Gépfüggő. GC esetében hagynak légrést a pogácsa felszíne és a felsőszűrő között, a pénzérmés módszerrel szokták kitapasztalni mennyi kávé kell hozzá, tamperelés után ráhelyezel egy pénzérmét, felrakod és leveszed, ha széttolja akkor sok, ha nem nyomja meg kevés, ha látszik valamennyire akkor pont jó.
Nálam Catlerrel updosinggal működik jól, vagyis amikor főzés közben eléri a felsőszűrőt a pogácsa, nálam szétnyomná az érme az átlagos töltetet. Világos (new england) pörkölésből mintha több férne bele a kosárba amúgy, szóval ez a grammos irány sem fix.
-
sherlock82
senior tag
Van köztetek olyan aki otthon Nesspressó kv főzőt használ?
Iphone 8, Adidas ultraboost 22, Casio G-Shock GBD-200-9ER
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pecsenye88 #5786 üzenetére
Amelyik olcsóbb. Ez beugró szint, nem attól lesz jobb az őrlemény, hogy fémházba rakják ugyanazt a kis hering darálót.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
lorcsi
veterán
Van koztunk olyan kave fogyaszto aki dolce gusto oblo- val főzi a kávét ?
Lenne hozza egy kerdesem....
-
#64905664
törölt tag
válasz sherlock82 #5784 üzenetére
Én igen.
-
#64905664
törölt tag
válasz sherlock82 #5790 üzenetére
Van egy inissia kis kapszulásom, ez 1év 3 hónapos és van egy vertuó amely idén márciusi. A vertuó fél éves korában elkezdte nem lefőzni a kávét, de még pár hétig csak csak elment. Ezt amikor elkezdett nyűglődni habár nem jelezte a gép, hogy rászorult a vízkőtelenítésre kétszer megcsináltam majd ügyfelesek ajánlására többször az üres forró vízzel való "tisztító" főzést, majd ki lett cserélve. Az újnál amely kb 1-2 hónapos, hetente csinálok ilyen tisztító sima víz lefőzés, tehát nagy edény a lefolyó alá, kapszulatartó kiürítés, víztartály teli és amikor bekapcs után folyamatosan világít a led gyorsan háromszor egymás után lenyomom és elkezdi, kb 5 perc alatt kész (a régin ezt nem csináltam). Egyes ügyfélszolgálatos szerint ezt kb 6 kapszula után érdemes lenne.....
Az inissiát csak bő 1 éves korában vízkőtelenítettem mivel a vertuó megijesztett de még nemigen volt rá szükség mivel ezzel kevés kapszulát főzök (napi egyet, ritkán kettőt). Na most az inissiánál egyszerűen elejétől fogva szinte minden kávéfőzés után elindítok egy tiszta vizes átengedést is mert ez egyszerű, azonnal átfolyik és így szerény véleményem szerint -és a frászbukon másokén is- nem tud beszáradni a kávé a kövi napig.
Egyébként azt, hogy napi hány kapszula fogyasztása után érdemes vízkőteleníteni a nespresso.hu oldalán le is van írva minden fajta kapszuláshoz. -
sherlock82
senior tag
-
#64905664
törölt tag
válasz sherlock82 #5793 üzenetére
Még annyit, hogy ezt a sima víz lefőzést tisztítás céljából a Vertuo NEXT-hez írtam le mert nekem olyan van de van másik fajta Vertuo is annál valószínűleg máshogy kell ezt a folyamatot végezni.
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
válasz eastsider #5798 üzenetére
Igen csak innen tudsz rendelni, arra figyelj, hogy ne kínai küldős változatot rendelj mert hosszú az átfutás és vám+áfa rámegy. Alapesetben amúgy Németo-ból küldenék.
A másik megoldás lehet egy maroktamper, ha jól beállítod akkor azzal is szépen párhuzamosra lehet tömöríteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Nitro Venture TLS Snowboard Bakancs 46-os
- Bicikli matrica szinte minden fajta biciklire! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- XL vázas, Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
- AKCIÓ! Szépségápolás, Haj - és Szakállápolási márkás gépek - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen