Új hozzászólás Aktív témák

  • Tin

    veterán

    Sziasztok, segítséget kérnék. Téma: seggfájdalom :D

    Háttér: vagy 20 éve nem bicóztam, viszont sokat ülök gép előtt és keveset mozgok, és már évek óta akartam egy bringát, mert gyerekként meg folyton bicajoztam. Vettem egy Cube Hyde-ot (alap modell), a hozzám passzló L-es méretűt (185 magas vagyok és 100 kg). Heti párszori bringázásra, alkalmanként 10-20 km-t (kb 1 órát), hogy javuljon a kondim és valamennyit fogyjak is. Csak városban, vagyis aszfaltos úton.

    Beállítottam mindent rendesen a netes tanácsok alapján: a nyeregmagasság megfelelő, nem hintázik a seggem hajtás közben, a lenti pedálpozíciónál minimálisan hajlított térd, a kinyújtott sarok a pedálon tök egyenes, a kormányt fogva megfelelően ülök (kb 60 fok), a nyereg pedig vízszintes - viszont mégis nyomja a seggem.

    Natural Fit Nuance nyereg van rajta, pontosabban ennek a gyárilag hozzáadott a Lite változata, a 148mm széles változat. Az ülőgumó távolságom kartonpapírral többször lemérve 12 centi körül van, az üléspozícióm 60 fok körüli, szóval a nekem ideális nyeregméret olyan 145 körüli lenne, vagyis ezzel sem kellene, hogy gond legyen.

    Az első 3 napos bringázásnál nem volt gond, csak fájt utána az ülőgumóm. Oké, elég kemény a nyereg, van benne ugyan némi puhítás, de az ülőgumóm leszámítva mással nem volt semmit gond. A lábaim se fájnak, térdek vagy derék se, izomlázam is csak minimális volt, és érzésre tökre jól van beállítva minden. Csak az ülőgumók fájnak. Tegnap próbaképp picit előre döntöttem az ülést, majd félúton hátra kellett húznom, mert megdöntve elkezdte nyomni a gátam, és kicsit zsibbadt is. Ma délelőtt ment vissza vízszintesbe, és kipróbáltam 4 különböző nyeregtávolságot így, majd belőttem azt, ami eredetileg is volt, így a gátat nem nyomja, csak az ülőgumókat. Viszont pár nap után már így sem annyira jó bringázni, mert nyomja a gumót a nyereg, emiatt fészkelődök, és néha előrecsúszok, stb.

    Na most semmit nem tudok a bringázás kiegészítős részeiről, gyerekként Kempinggel, fiatal felnőttként meg ilyen "komfort" városi öszvérekkel mentem, amin kényelmes ülés van, és ezek sose zavartak. Egyelőre sima boxerben és melegítőgatyában tekerek a bringán, nincs is olyan meleg, hogy ez zavarjon.

    Pár kérdésem lenne, amit a cikkekből és az itteni hsz-ekből kisilabizáltam, de nem tudom:
    1. Normális, hogy sok év után ráülök egy ilyen bringára, és 2 alkalom után fájnak az ülőgumóim?
    2. Ha nem, akkor lehet, hogy a nyereg nem passzol hozzám? Mit kellene éreznem egy megfelelő nyeregnél?
    3. Mit csináltok ti, rendszeres bringások? Használtok ilyen zselés betétes nadrágokat, amik segítenek az ülőgumónak, vagy valami puha nyerget kerestek, ami komfortos?
    4. Van valami, ami tök nyilvánvaló, de mivel nem értek hozzá, eszembe se jutna (pl. hogy üljek a nyergen, vagy mi a természetes pozíció, stb)?

    Újra mondom: heti néhány alkalommal bringáznék, kb alkalmanként 1 órát, de max 2-t. Magamat ismerve nem fogok félnapos túrákra indulni, a bringa inkább a kondíciójavítás eszköze lenne, és városban. Nem tervezek ezzel boltba vagy melóba járni, ahogy erdei utakra sem (mondjuk arra nem is alkalmas).

    Előre is köszi a segítséget!

Új hozzászólás Aktív témák