Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Rowon

    veterán

    válasz ubyegon2 #92415 üzenetére

    "Linux mindenre jó, de..."

    Mindig ott az a bizonyos de. Nem kell ez túltolni, jó a Linux, csak nem mindenre. Én nagyon sokat szívtam vele, meg szoktam még mostanában is. Egy szerencsém van, hogy az angolt értem és tudok fórumokon bogarászni segítséget. Még mindig Windows 10-en lennék, viszont:

    1. Nem akarok már új Windows licenszért fizetni.
    2. Boldog lennék, ha minél kevesebb adatom kerülne olyan emberek kezébe, akik ebből pénzt csinálnak.
    3. Windows Update egy vicc, nincs idegzetem kivárni egy órát, mire felrak egy teherberakott frissítést.
    4. Nem érzem azt, hogy van ráhatásom a rendszer működésére. Tologászok ide-oda csúszkákat a kezelői felületen, közben meg kiderül, hogy vagy nem is csinálja, vagy nem azt csinálja a rendszer, amit szeretnék.
    5. Nem szívesen használok egy olyan felületet, amin külön iparág foglalkozik azzal, hogy otthoni felhasználók (!) részére mennyire bonyolult és erős védelemmel ellátott tűzfalakat és antivírusokat gyártsanak. Ez egy vicc.
    6. Miért erőltetik az emberekkel azt, hogy váltsanak platformot egy sz*ros, alaplapra dugható chip miatt? És van arcuk a környezetvédelemmel reklámozni a terméküket? Nnnaaa nnneeeee....
    7. Tele a szerszám azzal, hogy minden új kiadásnál megváltoztatják a kezelőfelületet. Nem kicsit, hanem nagyon. Más Linux asztali környezetek az ilyen változtatásokat jóval kisebb és emészthetőbb falatokban szokták adagolni.

    De ott a másik oldal:

    A, Játékok futtatása hagy kívánnivalót maga után. Vagy bugos, vagy laggol, vagy nem is települ, vagy valami sz*rolás mindig van valamivel.
    B, Sok olyan program nincs meg rá, amit Windowson szeretek, pl. HWiNFO, MSI Afterburner, HD Sentinel, stb. Ami van, azzal meg vagy terminálban kell szintén sz*rolni, vagy éppenséggel nem annyit tud, gagyibb.
    C, Millióegy fajtája van. Menjen el egy csomó időd azzal, hogy kipróbáld mindet, majd egynél lehorgonyozz, amit aztán elkezdhetsz tanulni.
    D, A Windowsról átváltás nehéz, még egy Linux Mintnél is. Megérteni, hogy mi hogyan és miért működik máshogy, aztán bele kell nyúlni a terminálba, lehetetlen azt is megkerülni.
    E, Kevésbé támogatott. 10 munkahelyből 11-nél biztosan nem használják.

    Nekem erről ez a meglátásom, de amúgy most így belegondolva lehet nem is hiányzik annyira a Win 10.

    [ Szerkesztve ]

    Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

  • csixy

    addikt

    válasz ubyegon2 #92415 üzenetére

    :D Igennn! :DDD :DD :K ;] de azért jó srác nnna !

    Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

  • -Skylake-

    addikt

    válasz ubyegon2 #92415 üzenetére

    "Linux mindenre jó, ..."
    "Legyünk már kicsit rugalmasak és modernebbek Linux alatt..."

    szerintem itt van egy sulyos felreertes. a linux konkretan addig tud alternativat nyujtani barmelyik (mac/win) masik rendszerrel szemben, ameddig meg tudod oldalnni ugy a napodat, hogy nem josz ki bongeszobol.
    mert amint kijosz, akkor jon az hogy jaaaaaa.... hat eddig 3utools-al hekkeltem az iphonet, az csak winre van...jaaaaa, hat eddig gepen/telon/barhol szerkesztettem parommal a kozos jegyzeteimet, ja hogy hat az apple notes-hoz kell egy mac? jaaaa hogy eddig ha kijott egy uj jatek csak lekaptam es halo, hat most (linux) alatt azert en nem feltetlenul van igy...
    es folytathatom orokke. annak, hogy a linux desktop (nem szerver, desktop) alternativa legyen az atlagjoskanak ahhoz ket ut van,
    - 1: minden alkalmazas koltozik a webre es egy google chromeban leelheto egy elet, akkor ertelemszeruen tokmindegy mi az a rendszer maga amin az a google chrome fut. messzeb megyek, rendszer sem kell, egy egy pendrive meretu valami a monitor hatuljaba ami tud 4K-t es elvisz egy chromeot, problem solved, tulkepp nincs szukseg szamitogepre.
    -2 : elkezdodik minden sw fejlesztese linuxra ugyan ugy, ahogy eddig winre, jon a tomenytelen mennyisegu random app a jatek cracker exe-tol kezdve a legutolso jutub downloader szarig minden.

    Akik itt ebben a topikban vagyunk minden, azok kozul mindenki szemtanuja volt mar egyszer, hogy milyen az amikor a fenti ket kitetelbol semmi sem valosul meg :
    Windows Phone 7/8 (nyilvan itt sulyos kulonbseg, hogy a winphone-al szemben a linuxnak van vallalati felhasznalasa, tehat attol nem hal meg, hogy az atlagember szamara halott, mashol ugy ugy hasznaljak mint 30 eve is)
    Ott pontosan ez tortent, nevezetesen hogy se nem webes volt minden app, se nem kezdtek el az ossszes retket atprotolni. Vegeredmenyben nem volt mit letoltson a user, igy nem is toltott le semmit, igy nem volt felhasznaloi bazis aki miatt megerje fejleszteni, igy nem is fejlesztettek ra normalis, igy nem volt mit letolts es konkretan korbeertunk, kalap kabat.

    En linuxon elek (munka netto linuxon, privat mac os ami egy csicsas linux) es teljesen egyhertelmu, hogy egy jo asztali linux van, a mac. Mert a mac az egyetlen, ahol legalabb minimalisan megvalosul az, hogy ide csinalnak emberek sw-t mert van egy merheto piac es mondjuk meg tud terulni. Ez latszik is, mert egyreszt nagyonsok professzionalis program elerheto, masreszt mar konkret konzol portok jonnek iphonera, macre , mert egyszeruen van mar mogotte akkora bazis hogy megerje csinalni. Linux mogott meg nincs, a cegnel a soksok szerverem nem bazis, azert senki nem fog VEGFELHASZNALONAK fejleszteni mert latja hogym ilyen sok debian szerver fut a vilagon, nincs kozos metszet.

    User elmegy, vesz egy macbookot, ha baja van ott egy 80-as szam az applehoz, lehet telozni. Bemehetsz az istylba, mittudomen. Linuxon kit hivsz ? Nem akarok torzitani, erted, en sem hivom soha az applet, csak most beszeljunk a vilagrol, ne a kockakrol.

    A linux by design mas mint a masik ket OS, korlatlan lehetoseget ad a rendszer felett, de cserebe elvarja, hogy at is lasd es ugy alakitsd az igenyeidre. Az embernek nem ez kell, nekem sem ez kell. Nem azert nem linux van otthon mert nem tudok vele dolgozni, heti 40 orat dolgozok vele. Azer nem az van, mert munka utan akarok egy gepet amit bekapcsolok es megy, amin rabokok egy appra es van, amire radugom a telot es done, amire megjonnek az sms-eim, amin latom a kozos jegyzeteinket, ami ele leulok, hasznalom, felallok.
    Ebben a tekintetben a linux egy ertekelehetetlen szar, meg egy windows is sokkal sokkal sokkal tobb out of the box. Aztan persze ertem, ha elkezded hekkelni akkor azt csinalsz amit akarsz winen meg nem, csak en nem hekkelni akarom mert azt hekkelem eleget penzert munkaidoben.

    En nem tudom elkepzelni, hogy linuxot hasznaljak, ha tele lesz a faszom a mac-el (mert ugyan ez, az is RETTENETESEN limitalt mar egy winhez kepest) akkor megyek vissza winre es inkabb nezek minden nap egy masfajta ddl hibat vagy akarmit, de lesz egy gepem amin azt csinalok amit akarok es nekem , atlag embernek aki csak lehull a gep ele valamit csinalni, elhiherted ,hogy nem a talcam magassagat akarom hekkelni minden nap. Az meg mondjuk nem art, ha megtetszik a tidal, befizetek, aztan van egy kliens amit le tudok tolteni hozza. Ez a kulonbseg, hogy amikor letoltok egy Tidal-t akkor egyetlen masodpercet sem kell gondolkondom, hogy van e mac-re mert egyszeruen evidens, hogy van. Ahogy azon sem kell gondolkodnom, hogy van e linuxra, mert tudom, hogy nincs.

    Es ha en lennek a Tidal tulajdonosa, ugyan ugy eszembe nem jutna 3 forintot sem kolteni fejlesztokre, hogy portoljak linuxra, mert ugysem lesz userbase, mert nincs piac.

    Szoval jo a linux, arra amire hasznaljak (szervernek) es en egyaltalan nem allitom, hogy nem hasznalhato asztalinak, csak hasonloan hasznalhato mint a mac : ha nem zavar, hogy egy csomo minden nincs. Es mondom megegyszer, egy mac , ahol igenis zavaro ez, az meg mindig 10000x kenyelmesebb ebbol a szempontbol mint barmelyik random linux. Barmelyik.

    [ Szerkesztve ]

    "Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

Új hozzászólás Aktív témák