Aktív témák

  • concret_hp

    addikt

    válasz N4r4ncs #159 üzenetére

    be :)

    kis próbálkozással találhatsz bejárást. először próbáld bejárni a középső 4*4-es részen kívül eső részt körbekörbe (szóval csinálj több kört, amikor nem lépsz bele a c3-f6 közti négyzetbe) aztán ha megvan akkor a közepe. legalábbis valami ilyen módszer van. de párszor vagy be kell lépni középre, vagy pár mezőt ki kell hagyni a "keretben", mert ugye 4*4-es táblán nem lehet megcsinálni.

    bizonyítás féle:
    keresünk euler utat:
    minden mezőről páros helyre léphetünk, kivéve ami a sarkokkal szomszédos (a2,b1 pl) mert ezekről 3 mezőre léphetünk. na ha ezeket megtrükközzük úgy, hogy azt mondjuk, hogy minket az a2 és a b1 mező esetében a c3 mezőre nem akarunk eljutni, tehát az a2-c3, b1-c3, a7-c6, b8-c6, g8-f6, h7-f6, h2-f3, g1-f3 lépéseken kívüli összes lépésre keresünk euler kört. aminek létezik, mert a gráfunk összes pontjának páros lett a fokszáma (aminek páratlan volt azokét 1-el csökkentettük, a c3, c6, f3, f6 pedig 8 helyett 6 fokszámú lett). olyan gráfokban, melyekben minden fokszám páros, létezik euler kör.

    ha egy gráfban minden élet bejárunk, akkor szükségszerűen minden pontot is érintünk a bejárás során :) és ezzel meg is vagyunk :))

    upsz ez mondjuk egy nem jó bizonyítás :( , mert mindenhova csak 1* kéne lépni. így viszont sima hamilton kör probléma, ami általános esetre nem megoldott. sakktáblára meg lehet mutatni valahoyg biztos, hogy van benne H-kör.
    [itt lehet próbálkozni :)]

    [ Szerkesztve ]

    vagy fullba vagy sehogy :D

Aktív témák