Új hozzászólás Aktív témák

  • #54625216

    törölt tag

    válasz Medocsabi #17 üzenetére

    A humanoid forma egy általános feladatokra szánt robotnál azért lényeges, mert mindent az átlag emberi test arányaihoz terveznek.
    Anno tanítottam 3D modellezésre bútortervezőket és azon poénkodtunk, hogy addig minden terv tök jól néz ki, amíg bele nem raksz egy embert.
    Onnantól azonnal lebukik, hogy a szekrény kilincs túl alacsonyan van, hogy az asztal túl magas, hogy az ágy nem elég széles, ha meg elkezded tologatni az arányokat, akkor a szoba design esik szét, mert nem fér be az ágy vagy széles lesz a szekrény.
    A Tesla kis híján becsődölt, mert mindent hagyományos ipari robotokkal akartak megoldani és kiderült, hogy két lelógó kábelt egy a nyelvet se beszélő, bevándorló betanított munkás is képes összedugni, de egy ipari robotnak hihetetlen nehézségeket jelent.
    Az ilyen munkaköröket akarják az autonóm humanoid robotokkal kiváltani, ehhez pedig a robotoknak emberi arányokkal kell rendelkezniük, különben komplett gyárakat kellene csak a robotok miatt átépíteni. Az pedig a szokásos tyúk vs. tojás szituációhoz vezetne: addig nem építik át a gyárakat, amíg nincsenek olcsó általános célú robotok, addig viszont nem lesznek olcsó általános célú robotok, amíg nincsenek hozzá gyárak.
    Ezt a dilemmát szünteti meg, ha a robot képes már létező gyárakban már létező emberi munkákat átvenni, ehhez pedig emberi arányok kellenek.

Új hozzászólás Aktív témák