Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lesaux

    veterán

    válasz b@ndi #221 üzenetére

    Tőzsdézni CSAK AKKOR, ha tényleg tudod, hogy mit csinálsz. Nagyok a tranzakciós költségek
    Van, ahol csak 0,25%, de min. 150 Ft.

    a fentiekhez képest illikvidek
    Egy-egy gagyi részvény lehet illikvid, de legfeljebb majd nem olyat vesz az ember. Ha eladod a részvényt, 3 nap múlva a pénzt is felveheted. Átutalhatod a bankszámládra stb.

    ugyanakkor jóval magasabb hozamot is hozhatnak. Rossz esetben, ha részvényekkel kerskedsz, akkor max. 10-15%-ot bukhatsz egy napon, ha derivatívokkal, akkor a fantáziád szab csak határokat (igen többet is bukhatsz, mint amennyi pénzt betettél).
    Így van. ;]

    Amúgy a tőzsdézésnek is van egy bája. Az egészet lehet számítógépről intézni. Átutalod a pénzt a brókercégnek, rákerül az ottani számlára. A neten látod az árfolyamokat és azt, hogy ki mennyiért adna vagy venne valahány darabot. (Na jó, ingyen csak a 15 perccel ezelőtti árakat látod, a késleltetés nélküli árakért fizetni kell.) Bepötyögöd a gépbe, hogy miből mennyit szeretnél, és 2 másodperc múlva a számládon van. Ha már hülyére kerested magad a részvényekkel, eladod őket, és küldesz egy faxot, hogy utalhatják a pénzt. Ennyi. :)

  • Brumi

    senior tag

    válasz b@ndi #221 üzenetére

    Van egy két tévedés abban amit leírtál, de egy percig sem akarlak kioktatni. Szóval kezdjük a pénzpiaci alapoknál: nemcsak DKJ-ba fektet, hanem rendes kötvényekbe csak be kell tartani a durationre vonatkozó szabályokat.
    A dkj piaca nem illikvid, bármikor el lehet adni és azonnal megkapod a pénzt. A papírt maga vásárolja vissza, erre garancia van. A névérték valóban 10K.
    A bef. jegy esetében sem spórolod meg az értékpapír számla vezetési díját és a tranzakciós költségeket. Ha mégsincs feltüntetve tranzakciós díj, akkor azt már tartalmazza az alapkezelési díj, melyet a hozam kiszámításakor figylembe vesznek. Például IEB-nél az állampapíroknak ''nincs'' tranzakciós díja, mivel azt az eladási és a vételi árfolyam már magában foglalja.
    És egy fontos dolog: ha bármilyen értékpapírt veszel, legyen az DKJ, MÁK, Bef jegy, vagy részvény, akkor azt értékpapírszámlára kell tenni, aminek külön díja van. Ha nincs számlavezetési díj valahol, akkor a számlán tartott értékpapírok után kell letétkezelési díjat fizetni.

    http://www.flickr.com/photos/brumi/

Új hozzászólás Aktív témák