Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kilua

    senior tag

    válasz cucka #6 üzenetére

    Az hogy "az MI átveszi a legtöbb olyan munkát ami tömegeket foglalkoztatott és ezért lehet hogy alapjövedelmet kell majd adni magáncégek adójából" ne keverd össze az Észak Koreai/Sztálinista őrültségekkel.

    [ Szerkesztve ]

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz cucka #6 üzenetére

    Annyira nem, a friccek kidolgozták, ugyanúgy, mint a többsebességes EU-t. Csak idô kérdése. Ez nagyon messze még a kommunizmustól, nyilván nem 1 paraméterben mérjük 1-bitesen a dolgokat, hogy ha van alapjövedelem, akkor kommunizmus, ha nincs, akkor kapitalizmus.

    Rengeteg egyéb árnyalat (és kérdés, válaszokkal) van ebben a sztoriban.

    Meggyôzôdésem, hogy ez a társadalmi berendezkedésre is kihatással lesz, nem csak egy újabb gazdasági modellt hoz el (ami vagy NAGYON új lesz, vagy "csak" kapitalizmus², de ha a tényleg kommunista Kínára nézek, a kapitalista beütéseivel, felmerül, ki mit ért kommunizmus alatt, mert Kína sokmindent hasonlóan csinál, mint amit a hajdani SZU ugye megalkotott, sokmindent viszont nagyon máshogy..) :U

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • Wilks

    tag

    válasz cucka #6 üzenetére

    Igen igen,a foni megmondta,hogy o egy munka alapu tarsadalmat epit..........Tudod,Arbeit Macht Frei.......

    "Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege" kacifántos névre hallgató nyugdíjminimum összege 15 éve változatlanul 28 500 forint, ami szégyenletesen alacsony összeggé vált e másfél évtized folyamán, és a jelenlegi elszabadult infláció miatt teljesen elértéktelenedett. Ezzel az a lényegi probléma, hogy számtalan szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és hasonló ellátás feltételrendszerében és összegmeghatározásában szerepel a nyugdíjminimum, amelynek valójában nem lehetne semmilyen köze a nyugdíjrendszeren kívüli ellátásokhoz"

    Tobbi xrsagrol nincs szo most.
    Kulonben az illiberalis rendszer tokeletes.Mar a neveben is benne van,hogy "szabadsag szereto"......ja....

    [ Szerkesztve ]

  • peppa

    tag

    válasz cucka #6 üzenetére

    A kommunisták már megint a spájzban vannak.
    1943-ban Juliet Rhys-Williams elő állt egy szociális alapú minimális létszinvonal garanciájának a gondolatával, majd ebből (talán 1968-ban) hozták létre amerikai közgazdászok a Universal Basic Income-ot pl.: Milton Friedman, James Tobin, akik amúgy Nobel díjasok. A 60-as évek végén már azt gondolták, hogy annyira gyorsan fejlődik a technológia, hogy az emberek 80%-ának hamarosan nem lesz munkája.

    Hollandiában is felvetették, hogy európai közgazdász műhelyek kezdjenek foglalkozni a témával. 2004-ben jött ki egy Earth Basic Income ötlet, ami az egész világra kiterjedő megoldást dolgozott ki: [link]
    2005-ben Basic Income Earth Network alakult meg, ami megpróbálja a világ összes ilyen csoportját összefogni: [link]
    2008-ban egy Belga közgazdász az EU országaira kiszámolt országonként egy-egy összeget, amit be lehetne vezetni, értelemszerűen ez országonként eléggé eltérő összeg.

    Nagyon leegyszerűsítve két némileg eltérő nézőpont van: az európai modell feltétel nélküli alapjövedelemnek hívja és inkább egy emberi alapjognak tekinti, az amerikai univerzális alapjövedelemnek hívja és inkább segélyként tekint rá.

    Ha magyarországon odaadnának havi akárhány Ft-ot midenkinek, az jó eséllyel külföldi áruba menne bele, ami fenntarthatatlan lenne. Felmerült a helyi pénzben való kifizetés ötelte is, ez viszont kívülről ráerőltetve nem igazán működőképes... szóval nagyon sok a kérdés és az ellentétes válasz a témában, valóságban senki nem merte még bevezetni, csak az elméletek ütköznek. A kérdés az, hogyan lehetne jól csinálni, mert rossz megoldásokra van már példa.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák