Új hozzászólás Aktív témák

  • Sinesol

    veterán

    válasz bitrograde #99043 üzenetére

    Nem igazán hiszek az ilyesmiben, ahol olcsóbb, gyengébb anyagokat használnak, az azért van, mert olcsónak kell lennie a terméknek, a mérnököknek elég gyakran kell kompromisszumot kötni, lehet, hogy lenne jobb minőségű anyag, de abból nem lehet a kért összegű fejest gyártani. Ahogy megyünk fel árban, úgy lesz anyagminőség terén egyre kevesebb a kompromisszum, bár ez sem teljesen arányos, ugyebár nem tudjuk, hogy hol mennyi a haszonkulcs, lehet egy józa ésszel készitett 500 dolcsis darab minőségibb kivitelezésű, mint egy 1000 dolcsis, ahol amin tudtak spóroltak. Hibákat nem kell feltétlen bele tenni, az a helyzet, hogy ha akarnának sem tudnának hibátlan darabokat gyártani, egyszer minden elromlik. Igencsak kockázatos direkt hibákat tervezni valamibe, ami amugy sem tökéletes. Emberek tervezik ugye a dolgokat, aztán ami papiron megfelelő minőségű alkatrész, az nem biztos, hogy a valóságban is az, ebből jönnek aztán a tipushibák.

    Létezik persze az is, hogy a várható élettartam szerint választják az adott anyagokat, alkatrészeket, de az inkább a gyorsan fejlődő iparágak esetében hangsúlyosabb.
    Pl. egy tévénél felesleges olyan alkatrészeket, megoldsáokat használni, amivel akár 20 évig is megbizhatóan megy, mivel sokan még fele ennyi ideig sem használják majd, lecserélik valami modernebbre. Egyrészt jóval drágább is lenne, másrészt meg az lenne csak igazán környezetszennyezés, ha extra erőforrásokat vesztegetnének olyasmire, ami ugyanugy a szemétdombon végzi, mint a fele akkora ráforditassal készülő termék.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák