Új hozzászólás Aktív témák

  • __Zs__

    tag

    válasz gereedigital #4876 üzenetére

    Nagyon szívesen! :)

    Akkor alapvetően rendben lévőnek tűnik a bojler használata, de hátha más valaki tud még valami okosságot mondani.

    Egyébként az oldalát végig tapogatva,én is egyértelműen érzem, hogy kicsit melegebb, tehát nem olyan mintha a kihült radiátor fogom meg (már nem fűtünk, és az is festett fém, azért ehhez hasonlítom, mert hasonló modon vezetheti el a hőt a kéztől, mint a bojler-palást). Viszont az is érdekes volt számomra, hogy ez messze nem egyformán volt megfigyelhető a palást minden részén. Aztán mikor először szétszedtem láttam, hogy tartály belső felén van ahol van vízkő felrakodás (olyan 0,5 cm vastagságra saccoltam), van ahol meg nincs, ill. volt, ott is de látszott, hogy lehullott róla egy részen. Elképezlehető, hogy ez okozza azt is, hogy nem egyenletesen egyforma a felület hőmérséklete kézzel végig tapogatva. Persze bőven lehet, hogy a tartályon lévő hőszigetelő hab sem egyforma tulajdonságú --> 20+ éves a bojlerünk (nem tudom pontosan, mert már akkor is be volt építve, amikor a házat vettük).

    Nézegettem már én is az újabb Hajdú bojlereket: van valami okosítás is bennük, hogy a használati mód 1 hetes figyelése után garantáltan x %-kal kevesebb energia felhasználásával tudják a megfelelő mennyiségű meleg vizet biztosítani, de megmondom őszintén, még nem néztem részletesen utána. Meg annak sem, hogy mennyivel jobb a mostaniak hőszigetelése. Mert ha van érdemi hőszig fejlődés + ez az okosítás, tényleg kevesebb áram felhasználásával éri el, hogy amikor kell, akkor legyen melegvíz (ne feleslegesen magas hőmérsékleten tárolva + hülve a tartályban előző éjjel óta a ma esti zuihanyzásig), akkor talán nagyjából kiszámolható lenne a jelenlegi áramfogyasztás ismeretében, hogy mennyi víz lett felmelegítve. És ugyanannyi vizet az új bojler mekkora energiafelhasználással melegítene fel. A kettő különbözetéből meg kijönne, hogy mennyi idő alatt hozza vissza az árát az új bojler. De ez már nagyon OFF a te erdeti kérdésedre, úgy hogy hagyom is. :)

    Véleményem az, hogy cseréld le a bojler, ha tényleg olyan régi, és nem bízol benne, de azért nézd meg azt is, hogy még mi adja a havi 600 kWh-s fogyasztást. Azért gondolom még ezt megfontolásra érdemesnek, mert nekem a 240 kWh-s bojlerfogyasztás mellett havi 250 kWh jön még rá minden másra (nem vezérelt áram), úgy hogy 5-en lakunk, mindhárom gyereknek asztali pc (+a sajátom), meg a talán szokásosnak mondható nagy-fogyasztók (hűtőgép, mosogép) mellett elektromos a sütőnk és megy egy 220 L-es mélyhűtő szekrény is (kert-godozás eszközök benzinesek). Ezt nem azért írtam, hogy villogjak mert sok, vagy éppen kevés a fogyasztásom, hanem, hogy összehasonlítható legyen a sajátoddal.

    Kívánom a legjobbakat a felújításhoz, és sok-sok örömet a majdani szép, új és akkor már energiahatékony otthonotok családi használatához! :)

    Üdv': __Zs__

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák