Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz FMarci #47927 üzenetére

    Légtechnika alatt mit értesz?
    ~
    Kizárólag központi hővisszanyerős szellőztetésre gondolok általában. Ennek is vannak opcionális párásító kiegészítői, de azok már a harmadik hatványra emelik az irracionalitást árazás tekintetében. (a sima légtechnika csak a négyzeten van)

    Párom amúgy szellőztetés-mániás, minden szoba minden reggel legalább 2-3 percet átszellőzik a legnagyobb hidegben is.
    ~
    Ha valaki, akkor ő biztosan nagyon értékelné a légtechnikát, és vélhetően nagyon nehéz lenne leszoktatni, az amúgy nagyjából feleslegessé váló szellőztetésekről (:

    Nekem csak az "egészségtelen" éjszakai hőmérséklet (>22) jó. De ez az érv azt mutatja, hogy egy fedél alatt élve a két igény párhuzamosan kielégítve nem lesz, csakis valami közös hőmérséklet lehet a kompromisszum.
    ~
    Noha átérzem a csalódottságod, de azért szeretném tompítani legalább annyival, hogy véleményem szerint azért lehetünk itt a jelenlegi genetikai állományunkkal, mert képesek voltunk alkalmazkodni a minket körülvevő környezet hatásaihoz. Ezen képességünk határai szerintem messze-messze túlmutatnak azon, hogy 18 vagy 22°C.
    Azt nem mondom amúgy, hogy nem léteznek gépészeti praktikák erre, csak nagyon kell akarni (: Csak, hogy egy példát mondjak, vannak utófűtők légtechnikai befúvókba, amivel lehet növelni a feszültségeket, de ez mindig +pénz beruházási és üzemeltetési oldalon egyaránt.

    A háromból kettő fennáll (árnyékolás hiánya és nagy nyílászárók).
    ~
    Az én gyakorlatom alapján akkor járunk el helyesen, ha csak akkor foglalkozunk aktív(energiát emésztő) hűtés kérdésével, ha minden létező passzív hőterheléscsökkentési megoldást kimaxoltunk (tetőkinyúlás, előtető, zsalúzia, redőny, lombhullató fák stb.). Tény, hogy ez nem a polcról levehető ház kategóriája, ami egy generálnak vonzó, és több interakciót kíván a tervező és a megrendelő(k) között.

    Elemes a födém.
    ~
    Amennyiben ez a Leier mesterpanel födémét jelenti, akkor az nagyon jól és könnyen légtechnikázható és lassan többe lenne a beton, amit a légtechnikai vezetékek kiszorítanak, mint maga a cső (: Tehát ha esetleg most még nem köteleződnétek el légtechnika üzemeltetése mellett, a csövek és befúvó/elszívó fejeket vétek lenne kihagyni a betonból. (ez a kisebbik része a rendszernek)

    Itt amúgy a plafonhűtés esetén nem az van, hogy a sugárzásos hőleadást segíti elő (nem magát a levegő hőmérsékletét temperálja), ilyentén itt (az előző ponttal ellentétben) valóban lehetne helyiségről helyiségre más hőmérsékleti komfortot létrehozni?
    ~
    De igen, és akár létre is jöhet az 1-3°C különbség (: De hűtésnél nem lehet akkora teljesítményt leadni felülettel, mert hamar elérjük a harmatpontot és amúgy magyarországi viszonyok között ez nagyon sok energiát kíván, hogy nyári 23°C alá menjünk. Ez nyáron önmagában (szárítás nélkül) felülethűtéssel a szezon felében/harmadában lehetséges csak. (árnyékolás nélkül még tovább növelném a nevezőt)

    Kérdezhetlek az ügyben priviben?
    ~
    Igen (:

    [ Szerkesztve ]

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • vampire17

    addikt

    válasz FMarci #47927 üzenetére

    Meg annyi esetleg, hogy az általad irt icon rendszert (amit a kivitelező ajánl) több magyar okosotthon rendszert forgalmazó cég sikeresen integrálta a rendszerébe (amik mindegyike lényegében home assistant) esetleg ez is lehet egy irány, hogy felveszed velük a kapcsolatot, lehetséges e ezt nálad is megtenni.

Új hozzászólás Aktív témák